Feyenoord in problemen

De opblaasbare banaan wordt een serieus probleem voor Feyenoord. De club is gisteren in staat van beschuldiging gesteld door de Europese voetbalbond UEFA. De aanklacht luidt: racistisch gedrag van de fans in het Europa League-duel tegen AS Roma. Op 19 maart moet Feyenoord verschijnen op een hoorzitting.

Vanaf de tribunes in de Kuip werd een opblaasbanaan op het veld gegooid. De arbiter veronderstelde dat de actie gericht was tegen de donkere AS Roma-aanvaller Gervinho – dus racistisch gemotiveerd. Volgens Feyenoord is dit niet het geval. Directeur Eric Gudde: „We hebben zelf vijf donkere spelers in het team. Onder onze werknemers hebben we talloze donkere werknemers. En de jeugdopleiding is zeer multicultureel.” In de jaren 80 en 90 waren wekelijks tientallen opblaasbanen te zien op de tribunes in de Kuip voor de sfeeractie ‘Bring Back the Banana’s’. Twee medewerkers van Feyenoord probeerden Gervinho na het duel te overtuigen dat er geen racistisch motief was.

Feyenoord moet zich ook verdedigen voor het gooien van voorwerpen (aanstekers, muntjes) op het veld en een gebrekkige organisatie rond het duel – zoals trappen in het stadion die waren afgezet