Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Onderzoekscommissie: mogelijk 373 meisjes misbruikt in Oxfordshire

In het Britse graafschap Oxfordshire, waarvan universiteitsstad Oxford de grootste stad is, zijn de afgelopen vijftien jaar mogelijk 373 meisjes slachtoffer geworden van seksueel misbruik door criminele bendes. Dat staat in een vandaag gepubliceerd rapport van de onderzoekscommissie Oxfordshire Safeguarding Children Board (OSCB).

Volgens het onderzoek werkten de autoriteiten langs elkaar heen en werden aanwijzingen voor misbruik genegeerd. Meisjes die aangifte wilden doen, werden niet serieus genomen. De politie verkeerde in de veronderstelling dat de meisjes met seks instemden. Een meisje dat onder het bloed aankwam op het politiebureau zou zijn weggestuurd.

Voorzitter commissie biedt namens instanties excuses aan

De zaak kwam aan het rollen toen in 2013 in Oxford een groep van zeven mannen werd veroordeeld voor het langdurig prostitueren, verkrachten en mishandelen van zes meisjes. Het misbruik vond plaats tussen 2004 en 2012; de meisjes waren bij aanvang van het misbruik tussen de elf en vijftien jaar oud. De mannen kregen celstraffen opgelegd van vijftien tot twintig jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat er in Oxfordshire veel meer jonge meisjes zijn misbruikt. Voorzitter van de OSCB Maggie Blyth spreekt tegenover The Guardian over “schokkende en weerzinwekkende seksuele uitbuiting”. Blyth bood namens de instanties van het graafschap Oxfordshire excuses aan “omdat het zo lang duurde voordat ze in de gaten hadden wat er gaande was”.

Premier Cameron kondigt maatregelen aan

De Britse premier David Cameron heeft in reactie op het rapport nieuwe maatregelen aangekondigd om seksueel misbruik van kinderen te voorkomen. In reactie op de “cultuur van ontkenning” wil de premier “opzettelijke nalatigheid“ door instituties strafbaar maken.

Daarnaast komt er een nationale hulplijn waar hulpverleners misbruik kunnen melden en maakt de premier 7 miljoen pond (ca. 9,6 miljoen euro) beschikbaar voor organisaties die slachtoffers van seksueel misbruik ondersteunen.

Eerder enorm misbruikschandaal Rotherham

De zaak in Oxfordshire lijkt op het misbruikschandaal in de Noord-Engelse stad Rotherham, dat vorig jaar naar boven kwam. In Rotherham bleken naar schatting 1.400 kinderen misbruikt. Net als in Oxfordshire hebben de autoriteiten in de periode dat het schandaal speelde nooit ingegrepen, ondanks signalen dat er kinderen werden misbruikt. De politiechef van Rotherham stapte nadien op.

Lees ook de reportage uit Rotherham van correspondent Titia Ketelaar in NRC Handelsblad (€): ‘In het hele Verenigd Koninkrijk heerst een cultuur van ontkenning’