OM eist werkstraf tegen ex-PvdA-raadslid dat daklozenkrant bestal

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Utrecht tegen ex-PvdA’er Bert van der Roest een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf geëist voor het bestelen van de kas van de Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws. Het oud-raadslid stal in 2012 en 2013 als penningmeester tienduizenden euro’s van de straatkrant, al is niet bekend hoeveel precies.

Gerechtsgebouw in Utrecht.
Gerechtsgebouw in Utrecht. Foto ANP / Frank van Beek

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Utrecht tegen ex-PvdA’er Bert van der Roest een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf geëist voor het bestelen van de kas van de Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws. Het oud-raadslid stal in 2012 en 2013 als penningmeester tienduizenden euro’s van de straatkrant, al is niet bekend hoeveel precies.

Van der Roest zei tegen de rechter dat hij ongeveer 22.000 euro verduisterde en dat hij dat bedrag vrijwel helemaal heeft terugbetaald, schrijft persbureau ANP. Het bestuur van Straatnieuws zegt 43.000 euro te missen. Het OM houdt het op ongeveer 60.000 euro aan verdwenen geld. Het verschil zou zitten in boekhoudkundige berekeningen.

Niet nagekomen betalingsregeling

Van der Roest “leende” vanaf 2012 geld uit de kas van het Straatnieuws. De politicus en acteur was bezig met een solovoorstelling over de ziekte van Alzheimer en verwachtte daar veel inkomsten van. Die bleven echter uit. Een jaar later was Van der Roest platzak. Hij haalde geld van de rekening van de daklozenkrant voor cafébezoek en buitenlandse vakanties.

“Ik voel me er nu heel schuldig over, maar toen voelde het als een soort van vanzelfsprekend. Ik zou dat geld namelijk weer aanzuiveren.”

De zaak kwam in oktober 2013 aan het licht. Bij een accountantsonderzoek liep hij tegen de lamp. Hij trof een betalingsregeling met de krant. Toen hij die niet nakwam, deed het bestuur van Straatnieuws alsnog aangifte.

De Utrechter moest door de zaak zijn zetel in de Utrechtse raad opgeven. Ondanks een oproep van PvdA-voorzitter Hans Spekman om van wachtgeld af te zien, maakte hij daar toch gebruik van.