Nog weinig progressie Iraakse troepen rond Tikrit

Troepen van het Iraakse leger en geallieerde sji'ieten.
Troepen van het Iraakse leger en geallieerde sji'ieten. Foto Reuters

Het Iraakse leger heeft nog weinig progressie weten te boeken in de operatie om Tikrit te heroveren op terreurgroep Islamitische Staat (IS). Volgens persbureau AP is het verzet fel, en wordt de opmars bemoeilijkt door bermbommen.

De militaire operatie, waarbij het leger wordt ondersteund door geallieerde sji’ietische en soennitische milities, begon gisteren. In totaal doen 30.000 manschappen mee aan het offensief. De stad wordt van drie kanten aangevallen.

Tikrit, de woonplaats van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein, viel afgelopen zomer in handen van IS, net als andere steden in het noorden van Irak. Sindsdien werden al verschillende vergeefse pogingen ondernomen om de stad terug te veroveren. Tikrit vormt een belangrijk bruggenhoofd om Mosul, de tweede stad van het land, te kunnen heroveren.

Ongemonteerde beelden van persbureau AP van de inval: