Boko Haram kopieert stijl executievideo van IS

In een video die gisteren online is geplaatst door militanten van de Nigeriaanse beweging Boko Haram is te zien hoe twee mannen worden onthoofd. De geëxecuteerden werden verdacht van spionage. Boko Haram kopieerde in de video een aantal kenmerken, zoals geluidseffecten, uit de video’s van Islamitische Staat (IS). Volgens de online monitor SITE is de video professioneler dan een eerder executiefilmpje van Boko Haram. Ook lijken de twee slachtoffers vooraf een gedwongen verklaring af te leggen, die stelt dat de twee betaald kregen om voor de Nigeriaanse overheid te spioneren. De daadwerkelijke executie wordt echter niet getoond. Wel zijn in een shot twee onthoofde lichamen te zien. Boko Haram heeft eerder op sociale media laten weten dat het overweegt een verbond te vormen met IS.

    • Ap