Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

‘Nederlands-Amerikaans bedrijf levert executiemiddel’

Een gevangenis in Oklahoma waar executies worden voltrokken.
Een gevangenis in Oklahoma waar executies worden voltrokken. Foto John Clanton

De Nederlandse advocaat Bart Stapert heeft een klacht ingediend tegen het Nederlands-Amerikaanse bedrijf Mylan. Het bedrijf levert een middel dat in de VS wordt gebruikt om terdoodveroordeelden om te brengen.

Mylan levert het middel rucoronium bromide (wiki). Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf is volgens Stapert sinds vorige week wegens belastingvoordelen gevestigd in Nederland. De klacht is ingediend bij het nationaal contactpunt van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking) in Den Haag.

Twitter avatar BartStapert Bart Stapert OESO-klacht ingediend tegen @MylanNews wegens levering middel dat bij executies wordt gebruikt. Belastingvoordeel in NL geeft verplichtingen

Middel is gebruikt bij problematisch verlopen executie

Rucoronium bromide is een spierverslapper, die wordt toegediend als onderdeel van een medicijnencocktail tijdens executies. Het werd in januari gebruikt bij de problematisch verlopen executie van Charles Warner in Oklahoma, die achttien minuten duurde. Het is niet bekend of de rucoronium bromide die bij deze executie is gebruikt ook is geleverd door Mylan, zegt Stapert.

Mylan is volgens Stapert het enige in de VS gereguleerde farmaceutische bedrijf dat weigert maatregelen te nemen om te voorkomen dat zijn producten worden ingezet bij executies. Stapert: “Andere Europese, maar ook Amerikaanse bedrijven doen dit inmiddels wel.”

OESO-richtlijnen niet bindend

Doordat Mylan zich in Nederland heeft gevestigd, is het juridisch kader veranderd, zegt Stapert. “De doodstraf is een schending is van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Daarnaast is het een schending van de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen.”

De OESO-richtlijnen geven aan wat de Nederlandse overheid verwacht op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen bij het internationaal zakendoen. Deze richtlijnen zijn niet bindend, maar de OESO kan wel onderzoek doen en een bedrijf oproepen om zich aan de richtlijnen te houden.

“Nu Mylan ervoor kiest om in Nederland belastingvoordelen te genieten, hoort het bedrijf zich te houden aan de hier geldende regels over bescherming van de mensenrechten”, aldus Stapert.

Het Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) heeft Kamervragen gesteld:

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Kamervragen gesteld “@DanielHeeringa: Vanavond in @Nieuwsuur: ‘Nederlands farmaciebedrijf levert executie-medicijn’ http://t.co/wsBhR3Ylsb”

Mylan was niet bereikbaar voor een reactie.