Shortlist met Weijers en Peek

Debutante Niña Weijers (1987) is de opmerkelijkste auteur op de shortlist van de Libris Literatuurprijs, die gisteren werd bekendgemaakt in de bibliotheek van het Rijksmuseum. De schrijfster van De consequenties, winnaar van de Anton Wachterprijs en ook genomineerd voor de Gouden Boekenuil, heeft op de lijst gezelschap van Adriaan van Dis, Esther Gerritsen, Kees ’t Hart, Gustaaf Peek en Peter Terrin.

Van Dis is genomineerd met zijn ‘moederboek’ Ik kom terug. Schrijver en De Groene-criticus Kees ’t Hart met Teatro Olimpico, een roman die in deze krant werd omschreven als de ‘geestigste van het jaar’. Gustaaf Peeks roman Godin, held werd eerder door het DWDD-Boekenpanel verkozen tot ‘Boek van de Maand’. Esther Gerritsen, ook al genomineerd in 2011 en 2013, maakt kans met Roxy, Peter Terrin, de enige Vlaming op de lijst, met Monte Carlo. Alle boeken werden in deze krant geprezen. Vijf van de zes genomineerden kregen vier waarderingsballen, Kees ’t Hart zelfs vijf.

De opmerkelijkste afvaller is Jeroen Brouwers, wiens roman Het hout gold als een van de favorieten. Ook BNG Literatuurprijswinnaar Maartje Wortel (IJstijd) en Wessel te Gussinklo, die met Zeer helder licht de shortlist haalde van de AKO Literatuurprijs, hebben de stap van longlist naar shortlist niet kunnen zetten.

De winnaar van de Libris Literatuur Prijs wordt op 11 mei bekendgemaakt in het Amstel Hotel in Amsterdam. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden. De jury, onder voorzitterschap van Wim Pijbes, bestaat dit jaar uit Jacqueline Bel (VU, Amsterdam), Rob van Essen (auteur, recensent NRC Handelsblad), Maria Goos (auteur) en Marnix Verplancke (recensent Knack, De Morgen en Trouw). Vorig jaar kreeg dichter en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer de prijs voor zijn roman La Superba.

    • Roderick Nieuwenhuis