Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Komst imams Rijswijk vormde gevaar voor openbare orde’

In het Event Plaza in Rijswijk zou het gala worden georganiseerd.
In het Event Plaza in Rijswijk zou het gala worden georganiseerd. ANP / Bart Maat

De komst van drie imams naar een islamitisch liefdadigheidsgala in Rijswijk vormde een gevaar voor de openbare orde. Daarom heeft het kabinet hen twee weken geleden alsnog een visum geweigerd.

Dat schrijft het kabinet in een vandaag gepubliceerde brief aan de Tweede Kamer. De visa van een drietal sprekers die eerder waren toegekend, “zijn ingetrokken met het oog op de openbare orde, tegen de achtergrond van de maatschappelijke onrust”, aldus het kabinet. Die onrust was gegroeid door de recente aanslagen in Parijs en Kopenhagen en de ontwikkelingen in Syrië, aldus het kabinet. Het beklemtoont dat het vaker kan voorkomen dat aanvankelijk verstrekte visa alsnog kunnen worden ingetrokken, onder meer door nieuwe maatschappelijke onrust.

De vier ministers die de brief schreven (Opstelten, Plasterk, Koenders en Asscher) beklemtonen dat het uiten van “afwijkende geluiden” nog steeds kan in Nederland. Echter, de komst van enkele predikers, van wie bekend is dat ze tot de fundamentalistische salafistische stroming behoren, in een klimaat dat sterk beïnvloed is door de recente aanslagen, zou te veel onrust geven, aldus de ministers.

Het kabinet schrijft:

“Het gaat hier niet om jihadisten, maar wel om een (in beperkte kring) groep van invloedrijke geestelijken, waarvan bekend is dat sommigen van hen in contact staan met radicaal islamitische organisaties.”

Overigens oordeelt het kabinet vrij genuanceerd over een van de omstreden geestelijken van wie het visum mogelijk is geweigerd (de namen van de betreffende imams zijn nooit bekendgemaakt). Mohamad Hassaan heeft banden met de Moslimbroederschap in Egypte, maar deze banden zijn “niet eenduidig”.

Gala ‘zeer risicovol’

In een brief van de Nationaal Coördinator Veiligheid en Terrorismebestrijding (NCTV), die vandaag openbaar werd gemaakt, staat dat verwacht mag worden dat de boodschap van de prekers “anti-integratief en antidemocratisch zal zijn”. De bijeenkomst kan daarom een negatief effect hebben op het radicaliseringsproces van jongeren die vatbaar zijn voor de boodschap van de predikers, oordeelt de NCTV.
De Coördinator stelt dat het gala met radicale predikers “zeer risicovol” is in een tijd met grote maatschappelijke onrust door de aanslagen in Parijs, Kopenhagen en Brussel en de ontwikkelingen in Syrië.

De islamitische liefdadigheidsinstelling zelf, de Haagse Stichting Rohamaa, was zeer verbolgen over de weigering van de visa. De commotie hieromheen, onder meer na een felle campagne van De Telegraaf, was een van de redenen waarom de gebeurtenis werd afgeblazen. Er was op internet een tegendemonstratie tegen het gala aangekondigd.

Het liefdadigheidsgala, dat komende zaterdag zou plaatsvinden en waar geld zou worden ingezameld voor onder meer gehandicapten en weeskinderen, is veranderd in een livestream-event. Deze zal via een tiental websites op internet worden uitgezonden. Wellicht zullen daar een of meer van de geweigerde imams alsnog spreken. Een reclamefilmpje van Rohamaa, waarin de live-stream van zaterdag wordt aangekondigd, spreekt over “aanwezigheid van de geleerden, onder voorbehoud.”