Edathy is niet schuldig, maar zat wel verkeerd

Ex-Bondsdaglid Edathy Foto EPA

De affaire rond het ex-Bondsdaglid Sebastian Edathy (SPD) splijt de Duitse samenleving. Vorige week nog had het openbaar ministerie Edathy aangeklaagd op verdenking van het downloaden van Russische kinderporno op zijn parlementaire laptop. Gisteren werd het strafproces abrupt stopgezet, nadat Edathy’s raadsman een verklaring had voorgelezen. Hij zei dat zijn cliënt had ingezien dat zijn handelen onjuist was. Om zijn berouw te tonen had hij 5.000 euro overgemaakt aan de kinderbescherming.

Edathy heeft steeds volgehouden dat hij niets illegaals heeft gedaan. Dat hij bij een Canadese firma beelden van blote jongens had aangeschaft, moest vooral in cultuurhistorische context worden gezien. Gisteren liet hij verklaren dat hij „gegevens had gedownload”. En dat hij had ingezien dat dat „verkeerd” was – een tekst die volgens zijn advocaat zo was afgesproken met de aanklager. Edathy liet via Facebook weten dat zijn verklaring niet moest worden gezien als een bekentenis.

Een brede groep ziet de kwestie als het zoveelste bewijs van rechtsongelijkheid, van een elite van bestuurders en rechters die elkaar de hand boven het hoofd houden. Maar het juridische blog Jus@Publicum kiest de kant van Edathy: „Een overwinning voor justitie is de kwestie zonder enige twijfel niet”. Er is slechts sprake van een overeenkomst waardoor beide partijen zonder gezichtsverlies de zaal konden verlaten. De rechter had al gezegd dat het bewijs mager was en de verdachte er waarschijnlijk met een geldboete vanaf zou komen. Nu heeft Edathy ook betaald, alleen zonder het pijnlijke proces waarbij zijn internetgebruik van twee jaar terug publiekelijk onder het vergrootglas zou zijn gelegd.