Kijken: zou het zo zijn om door verschillende dimensies te reizen?

Het is een van zijn doelen in het leven om een tijdreisfilm te maken die helemaal klopt. Geen tegenstrijdigheden. Geen gaten. Daniel Crooks is gefascineerd door tijd en ruimte en dat is duidelijk zichtbaar in zijn videowerk. Zijn ‘Embroidery of Voids’ (Borduursel van Leegtes), in 2013 gemaakt maar pas recent online gezet, is een goed voorbeeld.

Het is een van zijn doelen in het leven om een tijdreisfilm te maken die helemaal klopt. Geen tegenstrijdigheden. Geen gaten. Dat zei de Australische kunstenaar Daniel Crooks eens in een interview. Hij is gefascineerd door tijd en ruimte en dat is duidelijk zichtbaar in zijn videowerk. Zijn ‘Embroidery of Voids’ (Borduursel van Leegtes), in 2013 gemaakt maar pas recent online gezet, is een goed voorbeeld.

Je kunt je voorstellen dat reizen door verschillende dimensies zo eruitziet. In de video maakt de kijker als het ware een wandeling door Melbourne, de stad waar Crooks woont, maar dan in kleine stukjes gehakt. Omgevingen die niet op elkaar aansluiten, maar die toch vloeiend in beeld worden gebracht. Het zorgt voor een sereen caleidoscopisch effect.

Klikken voor video. Crooks heeft embedden niet mogelijk gemaakt.
issa

Ander werk

Crooks’ fascinatie voor tijd en ruimte kwam ook al terug in eerdere video’s. Zijn ‘A Garden of Parallel Paths’ uit 2012 lijkt wel een beetje op ‘Embroidery of Voids’, maar in plaats van een lang pad rechtdoor volgen we de camera hierin van links naar rechts.

Klikken voor video:
train

Of zijn ‘Train No. 10 (onwards backwards)’, een vervreemdende video die het doet lijken alsof je kijkt naar een trein die zowel achteruit als vooruit gaat:

Klikken voor video:
traaaan

Bekijk meer video’s van Crooks op zijn Vimeo-pagina. En lees een lang interview dat Crooks in 2013 gaf voor een expositie van zijn werk in het Samstag Museum en het filmfestival in Adelaide.

    • Frank Huiskamp