Kamp: Russisch gas is een optie ‘in de energiemix’

Minister van Economische Zaken Henk Kamp.
Minister van Economische Zaken Henk Kamp. ANP / Martijn Beekman

Meer gas importeren uit Rusland is een optie. Dat zei minister Kamp van Economische Zaken tegen het Algemeen Dagblad. Gisteren bood hij Groningers zijn excuses aan voor de gebrekkige aandacht die er was voor hun veiligheid tijdens de gaswinning.

Kamp zei tegen het AD dat hij nadenkt over een systeem waarbij jaarlijks 20 miljard kuub geïmporteerd wordt die aangevuld wordt met Gronings gas.

“Dan schommelt die gaswinning afhankelijk van de temperatuur van het jaar. De vraag is of dat veiliger is dan een stabiel niveau van gaswinning.”

De burgemeester van Loppersum, Albert Rodenboog, is bang dat er nieuwe bevingen komen als de gaswinning schommelt. Zijn ervaring is dat bevingen ontstaan door ‘pieken’ en het beter is stabiel en egaal te produceren.

Over het importeren van gas zegt Kamp:

“Eerder besloten we al oude kolencentrales te sluiten. Daar staat tegenover een voorziene groei van het aandeel duurzame energie. Er zijn twee opties: gas kan via pijpleidingen worden ingevoerd uit Rusland of in vloeibare vorm per tanker uit andere landen. Bedenk dat wij als Nederland nog steeds een grote gasvoorraad bezitten. We zijn niet zoals Duitsland afhankelijk van Russisch gas. Maar in de energiemix kan Russisch gas uiteindelijk een optie zijn.”

Kamp biedt vandaag opnieuw excuses aan

Vandaag zal Kamp opnieuw zijn excuses aanbieden in de Tweede Kamer. Hij doet dat naar aanleiding van een rapport dat eerder deze maand uitkwam van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daarin stond dat de veiligheid van Groningers tot 2013 geen enkele rol heeft gespeeld bij de gaswinning. Vijftig jaar lang werd de veiligheid genegeerd en ging de schatkist altijd voor bij de overheid. Het was de eerste keer dat Kamp openlijk zijn excuses aanbod.

Het is de vraag wat Kamp uiteindelijk zal beslissen over de gaswinning in Groningen de komende jaren. En wat de consequenties daarvan zijn voor de schatkist. Onlangs besloot het kabinet de gaswinning tot 1 juli te beperken tot 16,5 miljard kuub gas. Daarna wordt beslist of de gaskraan nog verder dicht moet of dat een eerder besluit over de hoeveelheid gas overeind blijft: dat dit jaar niet meer dan 39,4 miljard kuub mag worden gewonnen, in plaats van 42,5 miljard kuub. Het definitieve besluit hangt af van een nieuw onderzoek, uitgevoerd door Staatstoezicht op de Mijnen.

Lees ook op NRC Q: ‘Vijf vragen over Gronings gas die je nooit hebt durven stellen’ en ‘Nederland is het minst afhankelijk van Russisch gas’