Kamp houdt vast aan deadline van 1 juli voor besluit gaswinning

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). Foto: ANP / Martijn Beekman

Minister Kamp (Economische Zaken) houdt vast aan de datum van 1 juli om een besluit te nemen over de gaswinning in Groningen, ondanks oproepen uit de Tweede Kamer om dat eerder te doen. Hij betuigde tijdens het debat van vanavond verder spijt over niet voldoende in acht nemen van de veiligheid rondom de gaswinning in Groningen, maar bood geen excuses aan.

De Kamer eiste tijdens het debat dat de minister de aanbevelingen uit het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de gaswinning in Groningen overneemt. Niet alleen de oppositiepartijen maar ook de regeringspartijen VVD en PvdA riepen Kamp op de conclusies van de onderzoeksraad te volgen. Het kabinet wil eerst het rapport bestuderen.

Een besluit over de omvang van de gaswinning volgt op 1 juli, zoals ook al tijdens een eerder debat werd gezegd. Volgens Kamp moet er eerst meer onderzoek worden gedaan. Als dat besluit eerder kan worden genomen, dan zal Kamp dat echter doen, zo twittert NRC-redacteur Thijs Niemantsverdriet:

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Kamp: als het besluit over terugbrengen gaswinning eerder dan 1 juli genomen kan worden, dan doe ik dat natuurlijk. #gasdebat

Gisteren betuigde Kamp al spijt

Kamp zei gisteren op RTV Noord voor het eerst dat het hem speet dat de veiligheidsbelangen van de Groningers ondergeschikt waren. Hij reageerde hiermee op een vorige maand verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Het rapport concludeerde dat de veiligheid van Groningers tot 2013 geen enkele rol heeft gespeeld bij de gaswinning. Hij bood echter niet zijn excuses aan, wat ook vanavond het geval was:

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Kamp “betreurt” negeren veiligheid Groningers maar blijft weg van woord “excuses”: “Daar is ook aansprakelijkheid mee verbonden’ #gasdebat

De juridische consequenties zijn nog niet duidelijk, schreef NRC Handelsblad vandaag:

Aanvaardt de rijksoverheid nu ook de aansprakelijkheid voor alle geleden schade? Zover is het nog niet. Op RTV Noord benadrukte Kamp dat het kabinet en exploitant NAM alle materiële schade aan huizen zullen vergoeden, maar over immateriële schade – denk aan stress, slapeloosheid en angstgevoelens – wilde hij niets zeggen: „Dat moet de rechter doen.”

Gasdebat komt op politiek gevoelig moment

Het debat komt op een politiek gevoelig moment: op 18 maart vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats. Het debat komt dan ook zeer tegen de zin van coalitiepartijen PvdA en VVD.

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet VVD’er Bosman over #gasdebat dat oppositie doordrukte: Ik vind het jammer dat we dit debat nu voeren. Maar ik voer het van harte.

Niemantsverdriet:

“Het debat is inhoudelijk volstrekt hetzelfde als het debat van drie weken geleden. Het is louter een manier van de oppositie om de druk op te voeren op de coalitie zo vlak voor de verkiezingen.”

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet #gasdebat Net als drie weken geleden ligt PvdA’er Jan Vos onder vuur van oppositie: waarom wil PvdA gaswinning 2015 niet nu al omlaag?
    • Philippus Zandstra
    • Eva de Valk