Kamp heeft spijt van negeren Groningers

Het kabinet erkent: de veiligheid van de Groningers is decennialang genegeerd. Heeft dit ook juridische gevolgen? Vandaag debatteert de Kamer.

Het hoge woord is eruit: het kabinet zegt ‘sorry’ tegen de Groningers over de gaswinning. Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) „erkent en betreurt dat er in het verleden te weinig aandacht is geweest voor de veiligheid van de Groningers”, zo liet hij gisteren weten in de provincie. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) concludeerde onlangs in een buitengewoon kritisch rapport dat economisch profijt belangrijker is geweest dan de veiligheid van de bewoners, terwijl al sinds 1993 vaststaat dat de gaswinning aardbevingen veroorzaakt. „Wat zich in Groningen afspeelt, raakt mij diep”, aldus Kamp.

Met zijn spijtbetuiging kiest Kamp voor de vlucht naar voren. Vanavond debatteert hij met de Tweede Kamer – tegen de zin van coalitiepartijen VVD en PvdA – over het Groningse gas, hoewel het kabinet nog geen officiële reactie heeft gegeven op het rapport. Kamp komt nu tegemoet aan de Onderzoeksraad, die de betrokken instanties oproept hun fouten te erkennen. In Den Haag reageerden politieke partijen tevreden op Kamps uitspraken, al benadrukten de meesten dat deze pas „een begin” zijn: het belangrijkste, vinden zij, is dat de gaskraan verder dichtgaat.

Wat zijn de juridische consequenties van deze excuses? Aanvaardt de rijksoverheid nu ook de aansprakelijkheid voor alle geleden schade? Zover is het nog niet. Op RTV Noord benadrukte Kamp dat het kabinet en exploitant NAM alle materiële schade aan huizen zullen vergoeden, maar over immateriële schade – denk aan stress, slapeloosheid en angstgevoelens – wilde hij niets zeggen: „Dat moet de rechter doen.”

Volgens advocaat Pieter Huitema, die 800 gedupeerde huiseigenaren en twaalf woningcorporaties bijstaat in een rechtszaak tegen de NAM, kiest Kamp zijn woorden „nauwkeurig en tactisch”. „Hij zegt: we erkennen dat er onvoldoende oog is geweest voor veiligheid de afgelopen jaren. Het zou echt helpen als hij het woord ‘onzorgvuldigheid’ in de mond nam. En dat doet hij nog niet. Terwijl de Onderzoeksraad voor Veiligheid hem adviseert te erkennen dat hij onzorgvuldig heeft gehandeld.”

Een andere complicerende factor: volgens de wet is niet minister Kamp direct aansprakelijk voor de schade, maar de NAM. En publieke excuses van de exploitant zitten er voorlopig niet in. Directeur Gerald Schotman zei daar eerder over: „Dat blijft lastig, maar nu kijken we vooruit.”

    • Thijs Niemantsverdrieten Wubby Luyendijk