Juryselectie in zaak tegen verdachte bomaanslagen Boston rond

Rechtbanktekening van Tsarnaev eerder dit jaar. Foto AP / Jane Flavell Collins

De rechtszaak tegen Dzhokhar Tsarnaev, de verdachte van de bomaanslagen tijdens de marathon van Boston, kan verdergaan met een jury. De selectie van het panel is rond, meldt persbureau Reuters. Van de tien mannen en acht vrouwen zullen er uiteindelijk twaalf stemmen over het lot van de nu 21-jarige Tsarnaev. De zes andere juryleden staan reserve.

De samenstelling van de jury duurde twee maanden. Advocaten van de verdediging wilden onder meer dat de rechtszaak buiten Massachusetts zou worden voortgezet vanwege de emotionele weerslag van de aanslagen. Ze vreesden dat in de staat geen eerlijke en onpartijdige juryleden te vinden zouden zijn.

De openbaar aanklager maakte vorig jaar bekend de doodstraf te eisen tegen Tsarnaev. Hij staat terecht voor een federale rechtbank vanwege de ernst van het misdrijf. De explosie van twee zelfgemaakte bommen veroorzaakte drie doden en zeker 260 gewonden. Het was de ergste terroristische aanslag op Amerikaans grondgebied sinds de aanslagen van 11 september 2001.

De federale rechter kan sinds 1988 weer de doodstraf opleggen. De straf is sindsdien 70 keer toegewezen op federaal niveau en drie keer daadwerkelijk uitgevoerd.

    • Laura Klompenhouwer