Je mobieltje tringelt, dat is chip nummer 1 van je dag

Met de overname van het Amerikaanse Freescale wil chipmaker NXP leidend worden in het internet of things. Relatief blijft de Nederlandse fabrikant een kleintje, maar je komt hun chips constant tegen.

illustratie Mariette Twilt

Overnames in de chipindustrie: het grote publiek wordt er niet snel warm van. Te ver-van-je-bed, te technisch misschien. Onterecht, als je nagaat hoe vaak je op een dag producten van chipfabrikanten gebruikt. Weinig technologieën kom je op zoveel plekken tegen als computerchips.

Zo bezien is de overname die het Eindhovense NXP gisteren aankondigde opeens behoorlijk spectaculair. NXP koopt concurrent Freescale voor 10,6 miljard euro, waardoor het zijn omzet bijna verdubbelt tot 9 miljard. Met de fusie wil NXP marktleider in slimme auto’s en het internet of things worden. Lees: in elk apparaat met internetverbinding een NXP-chip stoppen. Daarmee is de chipfabrikant – relatief maar een kleine speler op de markt – al aardig op weg.

07.00: Wakker worden

Je mobieltje tringelt. In het eerste wat je vandaag aanraakt, zit al een NXP-chip. Als je de nieuwste iPhone 6 of een Chinese telefoon hebt, in ieder geval. Eenmaal aangekleed gris je op weg naar buiten je tas met portemonnee mee. Nog eens drie chips: in je bankpas, rijbewijs en de toegangspas van je werk.

08.45: In de auto

Er zitten veel chips in je auto. In de smart key waarmee je op afstand de deuren opent. In de autoradio. In de motor, waar onderdelen met elkaar communiceren.

Het zijn de auto’s waar het NXP met de overname van Freescale vooral om is te doen. Bijna de helft van de omzet van Freescale komt uit de auto- industrie, bij NXP is dat ruim 20 procent. Na de fusie is NXP de grootste chipleverancier voor de auto-industrie ter wereld, zegt het bedrijf zelf. Het wil vooral verdienen aan de slimme auto, die communiceert met andere auto’s en wegkantsystemen. Langs de A15 komen dit jaar bakens langs de weg met NXP-chips, die signalen aan auto’s doorgeven.

09.15: Op kantoor

Ook het toegangspoortje op kantoor gaat open dankzij een NXP-chip. Het bedrijf maakt technologie voor zogeheten contactloze smartcards: de toegangspassen die in veel bedrijven en hotels worden gebruikt om te regelen wie de gebouwen in en uit mogen.

12.30: Lunchen op de personeelspas

Log je met je personeelspas in op de printer om een rapportje af te drukken, dan doe je dat vaak via een chip van NXP. Net als wanneer je je lunch afrekent. Het Eindhovense bedrijf is een van de uitvinders van Near Field Communication (NFC). Dat wordt veel gebruikt voor zogeheten contactloze betalingen. NXP maakte eerder bijvoorbeeld de betaalchips voor iPhones en voor Googles geflopte betaalsysteem Google Wallet. Volgens marktonderzoeksbureau ABI is ruim de helft van de wereldwijde NFC-chips van NXP.

15.30: Bij de dokter

NXP staat te popelen geld te verdienen aan de groeiende gezondheidsmarkt. De eerste stappen zijn gezet. Heb je een gehoorapparaatje? Grote kans dat er een NXP-chip bij je oor zit. Heb je een implantaat, dan zit NXP al vrijwel zeker in je oor. Het bedrijf wil in de toekomst graag chips leveren voor de apparaten waarmee patiënten zelf thuis zaken als bloeddruk, hartslag en glucose kunnen meten.

18.30: Thuis in je slimme huis

IJskasten bestellen nog niet massaal online boodschappen, zoals al jaren wordt beloofd. Maar het slimme huis begint wel degelijk vorm te krijgen. Televisies met internetverbinding, internetthermostaten en online beveiligingscamera’s: grote kans dat daar een chip van NXP of Freescale in zit. Volgens topman Clemmer zijn er binnen vijf jaar ongeveer 40 miljard apparaten met een internetverbinding, nu zijn dat er zo’n 4 miljard. Freescale maakt chips voor de aansturing van vaatwassers, wasmachines en airconditioners.

Spannend: er is het laatste jaar een grote strijd ontstaan over de technologische standaard voor de communicatie tussen al die apparaten. Wat wifi voor computers is en VHS voor videobanden, willen verschillende bedrijven maken voor het internet of things. Dat is nog geen uitgemaakte zaak. De grootste kanshebbers lijken de standaarden Thread en Zigbee. Freescale is een van de grote voortrekkers van Thread, NXP van Zigbee. Met deze overname spreidt het bedrijf zijn kansen in de standaardenoorlog. NXP wil niet de Betamax – wie kent het nog? – van de chipindustrie worden.

20.15: Bij het sporten

Ook als je even een rondje gaat rennen, heb je misschien wel te maken met de Eindhovense chipfabrikant. NXP en Freescale maken allebei chips voor wearables: horloges, armbandjes en brillen met internet, onder meer voor Samsung. Die gadgets worden nu vooral gebruikt voor het bijhouden van sportprestaties.

23.00: Op de bank

Laptop en telefoon uit, met een boek op de bank. Maar zelfs dan ben je soms niet chipvrij. NXP maakt RFID-tags, waar bedrijven volop mee strooien. Bibliotheken stoppen ze in hun boeken, warenhuizen in hun producten, fabrikanten in hun dozen om het transport te volgen. RFID-chips zitten ook in ov-kaarten. Maar niet in de Nederlandse ov-chipkaart. De Mifare-chip van NXP is vervangen nadat deze te kraken bleek.

Tot slot doe je de lamp uit. Led natuurlijk, want je bent milieubewust. In een ledlampje met dimmer zit standaard een kleine chip. Grote kans dat die óók van NXP is.

    • Carola Houtekamer
    • Wouter van Noort