Hoge opleiding en goed salaris geen recept voor slaaptekort

Hoogopgeleid, een stevige baan met flink wat verantwoordelijkheden? Een recept voor slaapproblemen? Nee. Hoogopgeleiden hebben minder last van slapeloosheid dan laagopgeleiden, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die NRC Handelsblad verzamelde.

Ook hebben mensen in de laagste inkomensgroep vaker last van slapeloosheid (28,5 procent) dan mensen met een hoog inkomen (17,3 procent). In de provincie Flevoland slapen mensen het slechtst: 48 procent klaagt over moeheid, 24 procent over slapeloosheid.

Per nacht heeft een volwassene tussen de zeven en negen uur slaap nodig, blijkt uit een analyse van alle beschikbare onderzoeken, die een groep Amerikaanse experts vorige week uitvoerde.

En waarschijnlijk halen veel Nederlanders dat niet. Slaaponderzoeker Gerard Kerkhof werkt aan een groot representatief onderzoek naar Nederlands slaapgedrag. Kerkhof: „Maar we verschillen niet zoveel van Amerikanen.”

Dertig procent van die Amerikanen slaapt minder dan zeven uur per nacht, blijkt uit een enquête onder 75.000 volwassenen. Ook viel bijna 40 procent van hen in de afgelopen maand minstens één keer per ongeluk overdag in slaap .

    • Marieke ten Katen