Hulpdiensten mogen vaker drones inzetten

Politie en brandweer krijgen vanaf juli meer mogelijkheden om drones in te zetten voor hulpverlening, opsporing en handhaving van de openbare orde. De regelgeving voor inzet van de onbemande vliegtuigjes wordt verruimd. Dat heeft het kabinet gisteren in een brief aan de Kamer geschreven.

Zo krijgen politie en brandweer onder meer de ruimte om boven gebouwen en mensenmenigten te vliegen, iets wat ze nu nog niet mogen. Ook mogen ze de drones straks na zonsondergang inzetten, zo schrijft het kabinet. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt over de stap: „In de huidige regelgeving zitten nog heel veel beperkingen. Die worden nu verruimd, zodat het gemakkelijker wordt om drones in te zetten.”

Als politie en brandweer in de toekomst vaker boven mensen en gebouwen mogen vliegen, kan dat conflicten met de privacy met zich meebrengen. Het kabinet wil daarom kijken of aanvullende regels nodig zijn voor de bescherming van privacy. Ook zijn extra eisen op het gebied van training en veiligheid nodig.

De verruiming in de wet geldt voorlopig alleen voor de twee hulpdiensten. Het kabinet ziet daarnaast mogelijkheden om drones in te zetten voor inspectie van infrastructuur, beveiliging van „objecten en terreinen” en voor land- en tuinbouw. Het gaat nog onderzoeken of de regels voor recreatief gebruik van drones veranderd moeten worden.