Hillary Clinton mailde als minister altijd van privé-adres

Clinton deze week tijdens een toespraak in Santa Clara, California. Foto AFP via Getty Images / Justin Sullivan

In de vier jaar dat ze minister van Buitenlandse Zaken was heeft Hillary Clinton,anders dan de regels voorschrijven, uitsluitend gebruik gemaakt van haar persoonlijke email-account. Ze hád niet eens een officieel adres, meldt The New York Times. Onduidelijk is hoe goed haar privémail beveiligd was.

Brieven en emails van regeringsfunctionarissen moeten volgens de Amerikaanse wet bewaard worden. Zo kunnen ze later geraadpleegd worden door commissies van het Congres, historici en journalisten. Op verzoek van het ministerie heeft de staf van Clinton onlangs tienduizenden oude mails doorgenomen en daarvan 55.000 overgedragen. Onder de regering van George W. Bush ontstond een schandaal toen bleek dat functionarissen persoonlijke mailaccounts gebruikten om hun correspondentie aan controle te onttrekken.

Naar de letter en de geest

Een woordvoerder van Clinton zegt dat ze naar de letter en de geest van de wet heeft gehandeld. Maar voormalige archivarissen van de regering en organisaties die ijveren voor transparantie van de overheid zeggen in The New York Times dat het in strijd met de regels was om geen gebruik te maken van een officieel mailadres. Clinton was minister van 2009 tot 2013. Algemeen wordt aangenomen dat ze in 2016 een gooi naar het presidentschap wil doen, ook al heeft ze zich nog niet officieel kandidaat gesteld.

Door de grote ophef die er in 2009 was over het gebruik van persoonlijke mails door functionarissen van de regering-Bush, moet Clinton op de hoogte zijn geweest van de verplichting om een officieel account te gebruiken. Haar collega’s in de regering-Obama met wie ze correspondeerde, en ook har medewerkers, kan moeilijk ontgaan zijn dat ze hun mails naar een persoonlijk mailadres moesten sturen.

Het bestaan van het persoonlijke mailadres van Hillary Clinton kwam aan het licht dankzij een Congres-commissie die onderzoek doet naar de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libisch Benghazi, op 11 september 2011, waarbij onder meer de ambassadeur om het leven kwam.

Jeb Bush, mogelijk een van haar Republikeinse rivalen in de presidentsverkiezingen, heeft in december een vracht mail openbaar gemaakt uit de acht jaar dat hij gouverneur van Florida was. Hij reageerde op Twitter vanochtend op het nieuws over Hillary met een oproep:

    • Juurd Eijsvoogel