Cultuur

Gelukkig, het laatste vrije plekje bij de cursus is voor mij

Foto iStock

Elke week belicht NRC Q een start-up met potentie. Deze week: de laatste plekken bij cursussen en trainingen boeken

Bedrijf: laatsteplekken.nl
Oprichters: Paul Schrama (32), Jur Rademakers (34), Antwan Rijkers (30)

Soms is een idee zo simpel, dat het nauwelijks uitleg hoeft. Bij de site laatsteplekken.nl geeft zelfs de naam al (bijna) precies weer wat de start-up doet: je kunt er de laatste plekken boeken bij cursussen en trainingen. De site ging vorige week live.

Wat is het idee?
Je ziet op de site een overzicht van alle cursussen en trainingen die in Nederland worden gegeven, onderverdeeld per categorie. Je kunt hier eenvoudig een plekje boeken, en wie dat last-minute doet krijgt een korting van 20 tot 80 procent op de prijs. Er zit ook een puntensysteem aan vast: mensen beoordelen de cursus met een cijfer. Boeken is simpel: je klikt op de cursus en kiest of je zelf wil betalen (alle betaalmogelijkheden), of dat je bedrijf betaalt: dan wordt er een mail naar je leidinggevende gestuurd met de vraag of hij inderdaad akkoord gaat met de boeking.

Bestond dit nog niet?
Er zijn meer sites waar je cursussen op staan. Maar de combinatie van overzicht van alle cursussen, korting en de mogelijkheid tot boeken bestond nog niet.

Voor wie is dit handig?
Allereerst voor de trainers zelf: de meeste sprekers zijn zzp’ers. Ze huren een zaal, bereiden een presentatie voor en hopen dat er genoeg inschrijvingen komen. Nu er flink wordt bezuinigd op ontwikkelingsbudgetten bij bedrijven, is de kans groter dat ze minder aanmeldingen krijgen. Met de kortingen via laatsteplekken.nl komt er in elk geval nog iets binnen. Daarbij is het voor de voor de leergierige werknemer of de baas een handige site om snel een cursus te boeken.

Wat is het verdienmodel?
Het is gratis om als trainer je cursus op de site te hebben (ze willen immers zo volledig mogelijk zijn), maar bij elke boeking dragen ze 15 procent van het bedrag af aan de site.