Geen ontsnappen aan NXP-chips

Met de overname van het Amerikaanse Freescale wil chipmaker NXP leidend worden in het internet of things. Nu al kom je hun chips constant tegen.

Overnames in de chipindustrie: het grote publiek wordt er niet snel warm van. Te ver-van-je-bed, te technisch misschien. Onterecht, als je nagaat hoe vaak je op een dag producten van chipbedrijven gebruikt. Weinig technologieën kom je op zoveel plekken tegen als computerchips.

Zo bezien is de overname die het Eindhovense NXP gisteren aankondigde opeens behoorlijk spectaculair. NXP koopt concurrent Freescale voor 10,6 miljard euro, waardoor het zijn omzet bijna verdubbelt tot 9 miljard . Met de fusie wil NXP marktleider worden in slimme auto’s en het internet of things. Lees: in elk apparaat met internetverbinding een NXP-chip stoppen. Daarmee zijn ze al aardig op weg.

7:00u. Wakker worden

Je mobieltje tringelt. In het eerste wat je vandaag aanraakt, zit er al één. Als je de nieuwste iPhone 6 of een Chinese telefoon hebt, in ieder geval. Op weg naar buiten gris je je tas met portemonnee mee. Nog eens drie NXP-chips: in je bankpas, rijbewijs en toegangspas van je werk.

8:45u. In de auto

Er zitten veel chips in je auto. In de smart key waarmee je op afstand de deuren opent. In de autoradio. In de motor, waar onderdelen met elkaar communiceren. Om auto’s is het NXP met de overname van Freescale vooral te doen. Bijna de helft van de omzet van Freescale komt uit de auto-industrie, bij NXP ruim 20 procent. NXP is vooral goed in het communicatiedeel, Freescale in chips voor in de motor.

Na de fusie is NXP de grootste chipleverancier voor de auto-industrie ter wereld, zegt het zelf. Het wil verdienen aan de slimme auto, die communiceert met andere auto’s en wegkantsystemen. Nederland pioniert daarmee: langs de A15 komen dit jaar bakens met NXP-chips, die signalen aan auto’s doorgeven.

9:15u. Op kantoor

Ook het toegangspoortje op kantoor gaat open dankzij een NXP-chip. Het maakt technologie voor zogeheten contactloze smartcards: de toegangspassen die in veel bedrijven en hotels worden gebruikt om te regelen wie er gebouwen in en uit mogen.

12:30u. Lunch op personeelspas

Log je met je personeelspas in op de printer om een rapportje af te drukken, dan doe je dat vaak via een chip van NXP. Net als wanneer je je lunch afrekent in de kantine. Het Eindhovense bedrijf is één van de uitvinders van Near Field Communication (NFC). Die wordt veel gebruikt voor zogenoemde contactloze betalingen. NXP maakte de betaalchips voor iPhones en voor het (geflopte) betaalsysteem Google Wallet. Volgens marktonderzoeksbureau ABI is ruim de helft van de wereldwijde NFC-markt van NXP.

15:30u. Op bezoek bij de dokter

NXP staat te popelen geld te verdienen aan de groeiende vraag naar gezondheidstechnologie. De eerste stappen zijn gezet. Heb je een gehoorapparaatje, grote kans dat er een NXP-chip bij je oor zit. Heb je een implantaat, dan zit NXP al vrijwel zeker in je oor. Het bedrijf wil in de toekomst graag chips leveren voor apparaten waarmee patiënten zelf thuis zaken als bloeddruk, hartslag en glucose (suiker) kunnen meten.

18:30u. Thuis in je slimme huis

IJskasten bestellen nog niet massaal online boodschappen, zoals al jaren wordt beloofd. Maar het slimme huis begint wel degelijk vorm te krijgen. Televisies met internetverbinding, internetthermostaten en online beveiligingscamera’s: grote kans dat daar een chip van NXP of Freescale in zit.

Volgens topman Clemmer zijn er binnen vijf jaar veertig miljard apparaten met een internetverbinding, nu zijn dat er vier miljard. NXP is sterk in chips die vaatwassers en wasmachines met elkaar laten praten, zegt de woordvoerder, Freescale is goed in chips die dataverwerking doen. „De bedrijven vullen elkaar zo aan.”

Spannend: er is het laatste jaar een grote strijd ontstaan over de technologische standaard voor de communicatie tussen al die apparaten. Wat wifi voor computers is en VHS voor videobanden, willen diverse bedrijven wel zijn voor het internet of things.

Dat is nog geen uitgemaakte zaak. De grootste kanshebbers lijken de standaarden Thread en Zigbee. Freescale is één van de grote voortrekkers van Thread, NXP van Zigbee. Met deze overname spreidt NXP zijn kansen in de standaardenoorlog. NXP wil hoe dan ook niet de Betamax – wie kent het nog? – van de chipindustrie worden.

20:15u. Bij het sporten

Ook als je een rondje gaat rennen, ontkom je niet aan chips van NXP. Het bedrijf en Freescale maken allebei chips voor wearables: horloges, armbandjes en brillen met internet, onder meer voor Samsung. Die gadgets worden nu vooral gebruikt voor het bijhouden van sportprestaties.

23:00u. Op de bank

Laptop, tv en telefoon uit, met een boek op de bank. Maar zelfs dan ben je soms niet chipvrij. NXP maakt RFID-tags. Bibliotheken stoppen ze in hun boeken, warenhuizen in hun producten, fabrikanten in hun dozen om het transport te volgen. RFID-chips zitten ook in ov-kaarten. Maar niet in de Nederlandse OV-chipkaart. De Mifare-chip van NXP is vervangen, nadat deze te kraken bleek.

Dan het licht uit. Als dat een ledlamp met dimmer is, is de kans groot dat zelfs daar een NXP-chip in zit.

    • Carola Houtekamer
    • Wouter van Noort