Frisdrankfabrikant Refresco gaat in ‘nabije toekomst’ naar de beurs

Refresco is uitgegroeid tot de grootste Europese producent van frisdrank. Het bedrijf wil geld ophalen om te groeien.

Het Nederlandse bedrijf Refresco Gerber wil een notering op de Amsterdamse beurs. Dat heeft de grootste frisdrankenfabrikant van Europa vanochtend bekendgemaakt.

Het bedrijf, onder meer producent van kinderdrankje Wicky, is van plan eerst nieuwe aandelen uit te geven. Daarna willen de eigenaren, onder wie een groep IJslandse investeerders en private-equitypartij 3i, zelf stukken aanbieden. Wanneer de beursgang is, heeft het bedrijf nog niet bekendgemaakt. Refresco spreekt in een persbericht over „de nabije toekomst, afhankelijk van de marktomstandigheden”.

Refresco onderzocht sinds afgelopen najaar al nieuwe financieringsmogelijkheden. Zo zou met drie private partijen zijn gesproken over een overname. Het Financieele Dagblad meldde eerder dit jaar dat zij biedingen hadden uitgebracht die de vraagprijs van 1,5 miljard euro benaderden.

Nu is er toch gekozen voor een beursgang. Behalve als exit voor de huidige eigenaren wordt de beursgang gebruikt om nieuw geld op te halen om te groeien. Sinds de oprichting in 1999 heeft Refresco in totaal dertien overnames gedaan. In 2013 fuseerde Refresco met zijn Britse branchegenoot Gerber Emig, waardoor het bedrijf Europees marktleider werd.

„Omvang is belangrijk”, zei topman Hans Roelofs eerder in een interview met deze krant. Dat is niet zozeer nodig vanwege concurrentie met Europese branchegenoten, maar vooral om tegenwicht te bieden aan de leveranciers waar Refresco van afneemt en aan de supermarkten waar het bedrijf aan levert – allemaal grote spelers.

Refresco heeft een jaaromzet van 2 miljard euro en 4.700 werknemers. De onderneming bottelt onder meer voor merken als Del Monte en Innocent Smoothies.