Frisdrankbedrijf Refresco wil naar de Amsterdamse beurs

Een fabriek in Bodegraven van Refresco waar onder andere Wicky en Coca Cola worden geproduceerd worden. Foto NRC / Dirk-Jan Visser

De Nederlandse frisdrankfabrikant Refresco Gerber wil een notering op de Amsterdamse beurs. Dat heeft de grootste frisdrankenfabrikant van Europa vanochtend bekendgemaakt.

De bedoeling is dat er eerst nieuwe aandelen worden uitgegeven. Daarna zullen ook de huidige aandeelhouders, waaronder een groep IJslandse investeerders en private-equitypartij 3i, stukken aanbieden. Wanneer de beursgang plaatsvindt maakte het bedrijf nog niet bekend. Refresco spreekt in het persbericht over “de nabije toekomst, afhankelijk van de marktomstandigheden”.

Refresco onderzocht sinds afgelopen najaar al nieuwe financieringsmogelijkheden. Zo zou met drie partijen zijn gesproken over een overname.

Refresco heeft een jaaromzet van twee miljard euro. Er werken 4.700 mensen in negen landen. De onderneming bottelt onder meer voor supermarktketen Tesco en merken als Del Monte en Innocent Smoothies. De afgelopen jaren is het bedrijf flink gegroeid dankzij overnames. Het hoofdkantoor van Refresco staat in Rotterdam.

Lees op NRC Q: Private equity, controversieel en geliefd tegelijk en Het Rotterdamse Refresco maakt bijna alle cola en sapjes die jij koopt.

    • Eva Smal