Fred vindt het te traag gaan bij Feyenoord

Coach Fred Rutten stopt na één seizoen alweer. Zijn visie botst met die van de directie: hij wil sneller naar de top dan de club kan.

Feyenoord-coach Fred Rutten heeft besloten zijn eenjarige contract niet te verlengen. „Ik ben een gevoelsmens, en mijn gevoel zegt: niet doen”, vertelde hij gisteren op een persbijeenkomst in het stadion. Foto JERRY LAMPEN / ANP

Vandaag trekt hij zich terug in zijn mooie woning in het dorp Overdinkel, in het uiterste oosten van Twente. Daar, net tegen de grens met Duitsland, moet Fred Rutten tot rust komen na een paar turbulente weken bij Feyenoord. Ver weg van de explosieve Kuip, van het rumoer, van de kritiek. Samen met zijn gezin – vrouw en twee dochters – neemt hij even afstand in de kalmte van de provincie. „Een dag van bezinning”, noemt hij het.

De reflectie volgt op een dag waar Rutten (52) zijn aanstaande vertrek als coach van Feyenoord bekendmaakte. Hij besloot zijn eenjarige contract niet te verlengen, terwijl de Feyenoord-directie niets liever wilde. „Ik ben een gevoelsmens, en mijn gevoel zegt: niet doen”, vertelde hij gisteren op een persbijeenkomst in het stadion, nadat het nieuws vrijdag al was uitgelekt. Rutten maakt de rest van het seizoen af. In trainingstenue staat hij de media te woord – scheidsrechtersfluitje in de rechterzak, rode sokken en sportschoenen met losse veters.

Landskampioen

Hij wist het zelf al een tijdje. Een evaluatiesessie met de directie op vrijdag 23 januari – twee dagen voor de doelpuntloze klassieker tegen Ajax – ging vooraf aan zijn besluit. In dat gesprek merkte Rutten dat hij een andere visie heeft dan de clubleiding over hoe Feyenoord de absolute top moet bereiken. Oftewel: hoe de club weer eens landskampioen kan worden, de laatste titel was in 1999.

Drie weken geleden informeerde Rutten de club over zijn vertrek. Hij heeft het over „plussen en minnen tegen elkaar wegstrepen”. „Als er dan te veel minnen komen, dan moet je niet alsnog de andere kant opgaan. Dan voorzie ik dat er problemen komen, en dat wil ik voor zijn.”

Wat voor obstakels ziet hij? De mogelijkheden op Rotterdam-Zuid zijn minder dan in Amsterdam en Eindhoven. De afstand tussen Feyenoord (begroting van 49 miljoen euro) en Ajax (65 miljoen) en PSV (60 miljoen) is in financieel opzicht groot. Tegelijkertijd zijn de verwachtingen in de Kuip torenhoog.

Rutten wil dat hunkerende verwachtingspatroon zo snel mogelijk waarmaken. Maar daarvoor heeft hij een clubleiding nodig die op korte termijn meer doet om de afstand met Ajax en PSV te dichten. Door goede – en dus duurdere – spelers te halen, bijvoorbeeld.

Gezond

Hij vindt een directie tegenover zich die voorzichtig is. Begrijpelijk, de club is net uit een financieel dal geklauterd – voor het eerst in tien jaar is Feyenoord weer gezond. Maar het blijft een club met beperkingen, zegt technisch directeur Martin van Geel. „Wij kijken naar ons huishoudboekje, we zullen daarin absoluut stappen maken, maar de kloof met Ajax en PSV is op dat gebied onoverbrugbaar de komende jaren.”

Dat botst met de opvatting van Rutten, die juist zo snel mogelijk succes wil. Is hij te ambitieus geworden voor deze club? „Ik wil misschien wel te snel, ja.”

Dat komt pijnlijk tot uiting bij zijn verzoek om in de winterstop middenvelder Tjaronn Chery van FC Groningen te kopen. Hij zou een welkome aanvulling zijn op de smalle selectie. „Als je het geld hebt, en dat geld hebben we op dit moment, dan moet je dat durven te financieren”, zei Rutten gisteren. Van Geel ziet dat anders. „We vonden dat we dat potje even moesten bewaren voor andere zaken.” Bovendien telt de selectie al genoeg middenvelders, vindt de technisch directeur.

Breekpunt

Opvallend is dat Feyenoord niet eens geïnformeerd heeft bij Groningen wat de vraagprijs is voor Chery. „Nee, Feyenoord heeft niet gepolst”, zegt Hans Nijland, directeur van FC Groningen. De marktwaarde van Chery ligt momenteel rond de drie miljoen euro, zo analyseerde de Duitse site transfermarkt.de.

Was de kwestie rond Chery doorslaggevend in de breuk met Feyenoord, vraagt een journalist aan Rutten. Het duurt zes seconden voor de coach antwoord geeft. „Dat heeft wel een rol gespeeld, ja.” Hij blijft weer ongemakkelijk stil. Een breekpunt? „Als je het niet erg vindt, wil ik het daarbij laten.” Hij maakt een kleine buiging voor de pers en loopt dan weg. Nog negen wedstrijden is hij coach van Feyenoord. Een zwaar programma wacht – met duels tegen AZ en PSV.

Zijn vertrek doet zich voelen in Rotterdam. Een goede veldtrainer – maar geen prijzenpakker – die de club al na één seizoen verlaat omdat hij onvoldoende mogelijkheden ziet. Dat is een wrange constatering voor de broeierige volksclub.

    • Steven Verseput