Executie in VS uitgesteld na problemen met injectiemiddel

Een foto van een executiekamer in Texas. In Georgia is een executie uitgesteld. Foto EPA / Paul Buck

De Amerikaanse staat Georgia heeft gisteren een executie van een vrouw uitgesteld, nadat er problemen waren ontstaan met het executiemiddel. Dat schrijft persbureau AP.

Het executiemiddel was vooraf gecontroleerd en goed bevonden door een onafhankelijk laboratorium. Vlak voor de executie bleek het middel echter troebel te zijn. In overleg met de apotheker is toen besloten de executie tot nader order niet uit te voeren “vanwege extreme voorzichtigheid”, aldus een woordvoerder van de gevangenis.

Vaker problemen

Het middel dat Georgia gebruikt bij executies, Pentobarbital, is omstreden. Volgens de Deense fabrikant van het middel, dat mensen in slaap brengt voordat ze een dodelijk gif toegediend krijgen, is het alleen bedoeld voor euthanasie van dieren. Vanuit de Europese Unie mogen executiemiddelen sowieso niet naar de VS uitgevoerd worden.

Door de hierdoor ontstane schaarste van executiemiddelen, neemt justitie soms de toevlucht tot lokale apotheken die zelf medicijnen mogen mengen. In Oklohoma heeft dat vorig jaar en begin dit jaar (€) tot mislukte executies geleid. Ook in Ohio en Arizona ontstonden er problemen.

In Georgia is het verboden bekend te maken waar het middel vandaan komt. In Texas, waar veertig procent van de executies in de Verenigde Staten plaatsvindt, zijn in het verleden apothekers bedreigd.

Moord

Kelly Renee Gissendaner had om 01.00 uur Nederlandse tijd geëxecuteerd moeten worden. Daarmee zou ze de eerste vrouw in zeventig jaar zijn geweest die ter dood zou zijn gebracht in Georgia. Gissendaner is ter dood veroordeeld omdat ze verantwoordelijk zou zijn voor de moord op haar man door haar vriend.

Haar advocaten hadden de afgelopen dagen al vergeefs geprobeerd de executie van de baan te krijgen. Een van de argumenten was dat Georgia niet transparant genoeg is over de manier van executie. Gevangenen hebben in de VS het grondwettelijke recht te weten hoe ze ter dood gebracht worden. Bij de mislukte executie in Oklahoma vorig jaar schreef NRC-correspondent Guus Valk hierover:

“De Grondwet geeft Amerikanen de garantie dat ze niet onnodig hoeven te lijden als ze ter dood gebracht worden. Omdat Oklahoma geheimzinnig doet over de herkomst van het gif – openbaarheid zou apothekers in gevaar brengen – kan de staat die garantie niet geven.”

    • Eva Smal