Hillary Clinton mailde van privéadres

In de vier jaar dat ze de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken was, heeft Hillary Clinton – anders dan de regels voorschrijven – uitsluitend gebruik gemaakt van haar persoonlijke e-mailaccount. Ze hád niet eens een officieel adres, meldt The New York Times. Onduidelijk is hoe goed haar privémail beveiligd was.

Brieven en e-mails van regeringsfunctionarissen moeten volgens de Amerikaanse wet gearchiveerd worden. Zo kunnen ze later geraadpleegd worden door commissies van het Congres, historici en de pers.

Op verzoek van het ministerie heeft de staf van Clinton onlangs tienduizenden oude mails doorgenomen en daarvan 55.000 overgedragen. Onder de regering van George W. Bush ontstond een schandaal toen bleek dat functionarissen persoonlijke mailaccounts gebruikten om hun correspondentie aan controle te onttrekken.