En nu op naar Zuid-Amerika voor stemmen

Michael van Praag kreeg gisteren goedkeuring van de KNVB-leden voor de financiering van zijn campagne: bijna vier ton.

Michael van Praag tijdens zijn presentatie. Foto ROBIN VAN LONKHUIJSEN/EPA

De presentatie van FIFA-presidentskandidaat Michael van Praag begon gistermiddag om half vijf met excuses voor het vervroegen van de KNVB-bondsvergadering – een direct gevolg van zijn knellende reisschema. En eindigde om zes uur met het vervreemdende beeld van de privéchauffeur die Van Praag, omringd door cameraploegen, met milde dwang een blauwe Volkswagen in trok.

Op naar Paraguay, waar leden van de Zuid-Amerikaanse confederatie CONMEBOL vandaag bijeenkomen. Zo verruilde Van Praag, nu (nog) KNVB-voorzitter, de kruideniersdiscussie in de bondsvergadering in het Zeister conferentiecentrum Woudenschoten voor de wijde wereld en de echte movers en shakers in het voetballandschap. Op bezoek bij „mensen die het voor het zeggen hebben, of die menen het voor het zeggen te hebben”, zoals directeur betaald voetbal Bert van Oostveen het uitdrukte.

In twee maanden wil Van Praag van elk van de zes confederaties een congres bezoeken – ook al hebben de confederaties van Afrika (54 leden), Azië (46) en Oceanië (11) hun steun al beloofd aan Sepp Blatter, die tijdens het FIFA-congres eind mei op gaat voor zijn vijfde termijn. Zuid-Amerika is getalsmatig geen groot stemmenblok (tien leden), maar vooral symbolisch van grote waarde, aldus informeel campagneleider Van Oostveen.

Van Praag vroeg zowel de verzamelde media („I also ask your support”) als de afgevaardigden van de sectie betaald voetbal en amateurvoetbal in een tijdsbestek van anderhalf uur om steun voor zijn campagne. Kosten: 394.538 euro. En die steun kreeg hij, althans van de bondsvergadering: 43 stemmen voor, vier tegen (allen afgevaardigden uit het amateurvoetbal) en één onthouding.

Maar de onvrede binnen de amateurtak, waar zonder uitzondering respect en waardering geuit werd voor de kandidatuur an sich, kon niet weggenomen worden met de opmerking van Van Praag dat de andere kandidaten, de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein en de Portugese oud-voetballer Luis Figo, „niet zoals wij hier bijeen zitten om over campagnefinanciering te praten”. Laat staan Blatter.

Gebruikelijk is de verdeling fifty-fifty bij dit soort uitgaven bij de KNVB. Bijna twee ton is voor de recent gereorganiseerde amateurtak (sanering vijftig fte) een forse som, ook al gaat het per club (3.300 clubs) om tientjes en per lid (1,2 miljoen leden) om stuivers. „Ik wil best praten over de verdeelsleutel, maar dan wel over de hele linie”, zegde Van Oostveen, tevens secretaris-generaal van de KNVB, nog wel toe. Maar niet nu. „Ik constateer dat de hakken in het zand gaan”, sprak afgevaardigde Ben van Olffen.

Hij was er op uit de financiering volledig voor rekening te brengen van de sectie betaald voetbal. „Dat zou een goed gebaar zijn in dit uitzonderlijke geval”, aldus Van Olffen. Hij opperde om WK-opbrengsten – die wegens de goede prestaties van Oranje zonder twijfel batig zijn – aangewend zouden kunnen worden voor deze campagne. „De WK-gelden komen van de FIFA, wat is mooier dan deze ten gunste te laten komen van de campagne van Michael, die de FIFA gaat verbeteren?”

Maar het bondsbestuur zegde slechts toe dat de begroting van de bijna vier ton kostende campagne (reiskosten 132.750 euro, communicatie en campagne 225.000 euro, onvoorziene uitgaven 36.788 euro) niet overschreden zal worden. Dat KNVB-voorzitter Van Praag, die zich jaren inzette om de sectie betaald voetbal en de amateurs dichter bijelkaar te brengen, nu met zijn campagne tweespalt zaait, werd vanuit de bond bestreden. „Dit hoort er ook wel een beetje bij”, zei Van Oostveen na afloop.

Pas als vast komt te staan dat Van Praag kansloos is, zal de campagne afgebroken worden. Er zijn verschillende ‘go or no go’-momenten, maar de veronderstelling dat Van Praag bij voorbaat al geen kans maakt, deelt Van Oostveen niet. Hij proefde een „zekere mate van eenheid in Europa” en benadrukte dat het systeem van getrapte verkiezing, waarbij stemmen voor de eerste afvaller niet verloren gaan, uiteindelijk zou kunnen leiden tot één sterke oppostiekandidaat.

    • Bart Hinke