Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Eén op de zeven beoefenaars sm en bondage bezocht dokter’

Bondage-accessoires.
Bondage-accessoires. ANP / EPA / Bruno Bebert

Eén op de zeven van de beoefenaars van bondage en sm (bdsm) heeft weleens een dokter bezocht vanwege letsel dat werd opgelopen tijdens de seks. Een kwart van hen heeft weleens met misstanden te maken gehad.

Dat blijkt uit een brief die minister Opstelten naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Onderzoeksbureau Ateno voerde in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie een onderzoek uit naar misstanden in de bdsm-wereld. Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van (oud)-Kamerleden De Wit (SP) en Segers (ChristenUnie), naar aanleiding van een casus van twee ouders die zich zorgen maakten over hun jongvolwassen dochter, die mogelijk werd misbruikt door een oudere man die zich met bdsm bezighield.

Bijna 600 bezoekers van twee bdsm-websites zijn ondervraagd (ook zijn andere onderzoeksmethoden gebruikt). Ongeveer één op de zeven respondenten heeft weleens een arts bezocht naar aanleiding van bdsm-gerelateerd letsel. Iets minder dan een kwart heeft met misstanden te maken gehad. Ongeveer tweederde van het gerapporteerde misbruik gaat over het overtreden van wederzijdse afspraken. Rond de vijf procent zei dit gemeld te hebben bij politie of een zorginstelling.

De kans op misbruik is het grootste bij vrouwen en onervaren bdsm-beoefenaars. Ook kwetsbare personen met een psychische stoornis lopen een verhoogd risico op misbruik, omdat ze hun eigen grenzen vaak niet kennen.

Lees het rapport ‘Aan handen en voeten gebonden’ hier.