Een epileptische aanval tijdens het skydiven. En het liep goed af

Screenshot uit de film.

Christopher Jones (22) springt uit het vliegtuig, voor een skydive boven het Australische Perth. Maar tijdens zijn sprong krijgt hij een epileptische aanval. Een helmcamera filmt de dramatische gebeurtenis, die gelukkig een goede afloop heeft.

Instructeur Sheldon McFarlane weet in de buurt van Jones te komen en laat zijn parachute op. Jones zelf omschrijft het in het YouTube-onderschrift als “mogelijk het engste moment van mijn leven”, een “bijna-doodervaring”. Dertig seconden van zijn val was hij bewusteloos, vanaf zo’n 2,7 kilometer hoogte tot 0,9 kilometer hoogte.

Al vier jaar geen aanval meer gehad

Instructeur McFarlane blijft kalm onder het incident. Tegen The Guardian zegt hij dat als hij zijn student niet op tijd had bereikt, de parachute automatisch was ontgrendeld.

“Het was oké. We doen het niet elke dag, maar het hoort bij ons werk om op studenten te letten.”

Aan ABC vertelde Jones dat hij vroeger piloot wilde worden, maar door zijn epileptische aanvallen kon dat niet. Hij dacht dat zijn gesteldheid genoeg was verbeterd om wel te kunnen skydiven: al vier jaar had hij geen aanval meer gehad.

“Ik wilde altijd al eens het gevoel hebben te vliegen. Dus ik dacht, aangezien ik geen vliegtuig kan besturen door mijn conditie, laat ik dit proberen. Ik herinner me alles totdat het punt dat ik bewusteloos raakte. Toen werd ik wakker onder een parachute, op ruim 900 meter. Ik denk dat ik redelijk wat geluk heb gehad, maar het noodsysteem van de parachute werkt eigenlijk altijd, dus ik denk dat ik ook nog zou leven als de jumpmaster me niet had kunnen redden.”

Het incident gebeurde afgelopen november, maar Jones zette de video ervan pas afgelopen weekend online. Het filmpje is miljoenen keren bekeken. Een beetje overweldigend, zegt hij. “Dit had ik nooit verwacht.”

    • Mirjam Remie