Drie dagen verhoord, ‘niets gezien’

Fotomodel

Liep naast Nemtsov toen hij werd neergeschoten

Het 23-jarige Oekraïense fotomodel Anna Doeritskaja is weer thuis in Kiev, bij haar moeder. De vriendin van Boris Nemtsov werd vrijdagnacht plotseling wereldnieuws toen bleek dat zij de persoon was die met de oppositieleider naar huis liep.

Ze hadden gegeten in een restaurant in de buurt van het Rode Plein. Het was guur en nat, Doeritskaja had liever een taxi willen nemen maar Boris wilde lopend naar huis.

Het diep ontdane fotomodel verscheen gisteren kort voor de Russische televisie. Ze wilde alleen maar naar huis, zei ze. Drie dagen lang was ze verhoord. Nee, over de toedracht kon ze niks zeggen. Ze had de dader niet gezien, zag alleen een auto „met een lichte kleur” wegrijden. „Ik wil geen vragen beantwoorden over wat er op de brug gebeurd is. Ik voel me ellendig, ik heb niemand gezien. Ik weet niet waar hij vandaan kwam. Hij stond achter mijn rug.”

Moeder Doeritskaja vertelde aan CNN dat haar dochter meteen na de moord huilend had opgebeld: Boris was vermoord en lag naast haar op de grond. „Ze was in shock en kon verder niks uitbrengen.”