Dit schrijven andere media vandaag

KINDERDIJK - De molens van Kinderdijk. Het molengebied staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst. ANP XTRA NILS VAN HOUTS

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

‘Duits onderzoek Imtech onthult grote omvang fraudezaak’

De affaire rond technisch dienstverlener Imtech lijkt zich maar te blijven uitbreiden. De Telegraaf spreekt vanochtend op de voorpagina van een uitdijende olievlek. Volgens de krant is niet de lijst aan verdenkingen van fraude en corruptie zorgwekkend, maar juist de omvang van de zaak Imtech.

De Telegraaf citeert uit een doorzoekingsbevel van de Duitse Justitie. Het Nederlandse bedrijf uit Gouda zou samen met internationaal installatiebedrijven als Cofeley en Ferrostaal Air Technology (FAT) een kartel hebben gevormd, dat ‘geen moeite’ had om bedrijven als Hitachi en Audi ‘een pootje te lichten’. Volgens de krant kan Imtech grote claims verwachten van deze gedupeerden. Al zou dat zeker niet de eerste zijn. Omdat het onderzoek tegen het bedrijf nog loopt, kunnen de Duitse autoriteiten nog geen uitspraken doen over de zaak.

Ongeluk? De auto belt zelf 112

Vanaf 2018 moeten nieuwe auto’s uitgerust zijn met technologie die bij een ongeluk automatisch het alarmnummer belt, schrijft de Volkskrant. Dat is gisteren door de Europese Unie besloten in Brussel. Onder andere auto’s van BMW kunnen dit al, een voorbeeld van hoe dit in z’n werk gaat:

Brussel wil dat elke nieuwe auto op de weg over een zogeheten eCall-systeem beschikt. Hiermee hoopt de EU jaarlijks minstens 2500 verkeersdoden te voorkomen. Het Europees Parlement moet nog instemmen met de technologie die eigenlijk al in 2015 ingevoerd had moeten worden.

Technologen zien de opkomst van dit soort technologie als vanzelfsprekend, de trend is immers om uit veiligheidsoverwegingen en vanwege gebruikersgemak apparaten met elkaar en het internet te verbinden. Critici vinden dat het eCall-systeem of andere technologie die bijvoorbeeld gebruikersdata (zoals brandstof in de tank, locatie en snelheid van voertuig) koppelt aan derde partijen (bijvoorbeeld een tankstation) de privacy schaadt.

NXP boert goed op de Amerikaanse beurs

Het Eindhovense NXP Semiconductors was gisteren een van de toppers op de Amerikaanse beurs, meldt Z24.

Bij de sluiting van de Nasdaq waren de aandelen NXP met 17,27 procent gestegen naar 99,56 dollar. Daarna deed het bedrijf het nog beter, laten cijfers van The Wall Street Journal zien.

De beurzen waren gisteravond ook erg goed gestemd. Sinds het uiteenspatten van de internetzeepbel aan het begin van de eeuw was Wall Street niet zo positief, stelt Z24. Daar genoot het Eindhovense bedrijf, met de beoogde overname van concurrent Freescale een van de acht grootste chipmakers van de wereld, zichtbaar van.

    • Hans Klis