Dit jacht ligt vanaf vandaag op de Zuidas bij ABN Amro voor de deur

Foto Bram Budel

Sinds vannacht ligt een jacht van 15 meter voor de deur van ABN Amro op de Zuidas in Amsterdam.

schip fortuna naar Zuidas

Symbolisch? Nogal. Het jacht - met de vast niet toevallige naam Fortuna - is een kunstwerk van Leonard van Munster. Het ligt daar de komende weken gekapseisd, als een schip dat niet meer verder kan. Of dat zich juist weer kan oprichten en verder kan varen.

schip fortuna naar Zuidas

En al hebben veel hoofdkantoren van bedrijven in de financiële en zakelijke dienstverlening uitzicht op het kunstwerk, de financiering rond krijgen was lastig. Van Munster, die het idee al in 2012 had toen hij artist in residence was op de Zuidas, heeft de afgelopen maanden talloze bedrijven in het belangrijkste zakencentrum van Nederland benaderd voor sponsoring, maar kreeg bijna nergens geld los. “Bedrijven zien kunst alleen als verlengstuk van hun marketinguitingen, autonome kunst past daar niet in”, zegt Van Munster.

Foto Bram Budel

Kunstenaar Leonard van Munster. Foto Bram Budel

Verf in natura

Wel hebben de gemeente Amsterdam, het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en BPD (het vroegere Bouwfonds) geld toegezegd. AkzoNobel, ook aan de Zuidas gevestigd, sponsort de verf in natura. Na een aanvankelijke weigering is de Stichting Hello Zuidas, die het gebied moet promoten, nu met de ontbrekende 15.000 euro over de brug gekomen.

ING belde met Van Munster na een artikel in NRC over zijn moeizame zoektocht. “Maar zij vonden het geen goed idee om dit kunstwerk te sponsoren voor de deur van hun grote concurrent ABN Amro”, vertelt Van Munster. “Ze vroegen of het ook voor hun hoofdkantoor op het Bijlmerplein in Zuid-Oost geplaatst kon worden. Dat wilde ik niet, dit werk was specifiek voor de Zuidas bedacht. Het is toch ook gek dat een bank als ABN Amro, die 1 miljard euro winst heeft gemaakt, hier niets voor overheeft.”

Beeld Leonard van Munster

Schets van het beeld Fortuna van Leonard van Munster zoals het op het Amsterdamse Gustav Mahlerplein moet komen te liggen. Beeld Leonard van Munster

Geestige projecten

De bootverhuurder die hij had gevonden, haakte ook nog op het allerlaatste moment af. Van Munster spoedde zich naar een botenbeurs in Düsseldorf en sprak daar verkopers van boten aan. Anton van den Bos van botenbouwer Elling yachting, hapte enthousiast toe. “Wij houden van geestige projecten als dit. Onze boot kan na omslaan moeiteloos doorkantelen, dus dat sluit ook nog eens goed aan. We zijn in tegenstelling tot veel botenbouwers wel goed door de crisis gekomen. En het project geeft ons ook nog een beetje bekendheid.”

schip fortuna naar Zuidas

Update 8:05. Dit artikel is onder meer aangevuld met foto’s van vannacht.

    • Daan van Lent