De wezel op de rug van de specht ziet er liever uit dan hij is

Een wezel op de rug van een specht. Foto: Martin Le-May

Het ziet er gezellig uit, als een kinderboekenillustratie. De wezel op de rug van de specht. Bruin op groen, klein op groot.

De werkelijkheid blijkt lelijker dan het beeld, zoals wel vaker het geval is. Eigenlijk wilde de wezel de specht doden. Maar ja, dat zien we op de foto niet. En dus is de eerste reactie: ontroering.

Twitter avatar wildlifetrusts The Wildlife Trusts What! A weasel on board a flying green woodpecker! Stunning photo by Martin Le-May via @BirdGuides & @RareBirdAlertUK http://t.co/xzSyRN0LdY
Twitter avatar birdchick Sharon Stiteler Holy crap. RT @birdingetc: RT @katemacrae: Wow! Amazing photo by Martin Le-May. Green Woodpecker and Weasel. http://t.co/FMDO7jyZtq
Twitter avatar zillargh Ian Field-Richards #WeaselPecker Best photo.EVER. So many Meme’s….

Dan het ongeloof.

Twitter avatar joshgroban josh groban OMG I don’t know how to read I just get news from neat pictures but apparently the weasel is attacking the bird. What a travesty.
Twitter avatar joshgroban josh groban I guess that’s where the old saying “I wouldn’t give a weasel a lift if I were flying his way” comes from. Damn.

Daarna komen de grapjes - het is tenslotte internet.

Twitter avatar LeVostreGC Chaucer Doth Tweet Some dayes thou art the babye weasel. Some dayes thou art the woodepecker.
Twitter avatar sheeraf Sheera Frenkel Guess this had to happen. Putin<Weasel<Woodpecker? http://t.co/iksEjbOIhv
Twitter avatar Cazsweet Andaman Sunset @ThePoke: Here’s a weasel riding a woodpecker http://t.co/NVe0vWesHe
#WeaselPecker
(via @Techwriteuk)”
Twitter avatar Rumkae Adam Rumke Uber’s gone too far this time. “@HuffPostUK: Weasel flies on woodpecker’s back #WeaselPecker http://t.co/K58x9uvtWX http://t.co/w3qkq1yVCR”

Wandeling met vrouw leidde tot foto

Hoe de foto tot stand kwam? Toeval. Fotograaf Martin Le-May uit Essex liep met zijn vrouw in het Hornchurch Country Park in Groot-Londen, vertelde hij ITV. Het park had “die saaie grijsbruine winterkleur”, ondanks de tijd van het jaar.

“Ik hoopte dat mijn vrouw Ann een groene specht zou zien, want die had ze nog nooit gezien. Toen we aan het wandelen waren, hoorden we een paniekerig gekwetter, en ik zag een flits groen. Gehaast wees ik Ann de vogel, die zich in het gras had genesteld, achter een paar kleine berkenbomen. Het leek alsof de specht onnatuurlijk op en neer hopte, alsof het op een heet oppervlak stond. Door het vele wapperen met de vleugels zagen we die glansrijke geelwitte kleur, afgewisseld door flitsen rood van de hoofdveren. Net nadat ik mijn verrekijker voor mijn camera had verwisseld, vloog de vogel vlak voor ons in onze richting; opeens was het duidelijk dat er een klein dier op zijn rug zat en dat hij vocht voor zijn leven.”

Het liep goed af.

“De specht landde voor ons en ik vreesde het ergste. Ik denk dat door onze aanwezigheid, op zo’n 25 meter afstand, de wezel een moment was afgeleid. De specht greep zijn kans en steeg op, richting de bosjes. Kort daarna vond de specht zijn zelfrespect terug, en vloog hij hoog de bomen in, weg uit ons zicht.”

Hier is de foto genomen:

    • Mirjam Remie