De verleiding wint

Er zit een weerhaakje in de stem en muziek van Melle de Boer, voorman van Smutfish. De band uit Den Haag komt met het derde album. De groep bewandelt het pad van de troubadour, in uitgesponnen tracks wordt duidelijk verstaanbaar een bizarre anekdote opgedist – over weeskinderen of pratende beren. De begeleiding valt nu en dan rondborstig in met ronkende trombones of grommende gitaar, maar is meestal terughoudend. De flarden verwijzen naar country of blues, door het ritme of de manier waarop zangstemmen elkaar omvatten. De liedjes op Trouble balanceren op de dunne grens van irritant en verlokkelijk. Irritant door het dik aangezette Amerikaanse accent en De Boers iets te geladen voordracht, als een acteur die overacteert. Maar de verleiding wint, doordat muzikale clichés worden vermeden en de zang van zowel De Boer als tweede stem Janneke Nijhuijs toch vooral indringend klinkt.

    • Hester Carvalho