Dagkalender van de Wereldliteratuur: de roman achter ‘Carmen’

Precies 140 jaar geleden ging in Parijs de opera Carmen van Georges Bizet in première. Wie schreef de roman waarop het libretto was gebaseerd?

De librettoschrijvers van de ‘opéra-comiqueCarmen (voor het eerst opgevoerd op 3 maart 1875) waren Henri Meilhac en Ludovic Halévy; zij baseerden hun tekst op de gelijknamige novelle uit 1847 van de Franse romanticus Prosper Mérimée (1803-1870), die Carmenvooral bekend was van zijn proza op de korte baan. De tragedie van een soldaat uit Sevilla die door een zigeunermeisje verleid wordt, was geen instantsucces, daarvoor was de plot te seksueel (en immoreel) geladen. Bizet stierf na de gemengde reacties op de opera aan een hartaanval; het grote succes van Carmen, met onvergetelijke melodieën als de toreador-aria en de ‘Habanera’ (‘L’amour est un oiseau rebelle’), kwam pas na producties in het buitenland.

Voor meer edities van de Dagkalender van de Wereldliteratuur, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter

    • Pieter Steinz