Daar is ineens die britpop weer

Ineens zijn er weer enkele populaire britpopalbums uit. In de jaren negentig was Oasis dé britpopband. Vinden we hun sporen nu terug?

Noel Gallagher. Foto PETER KLAUNZER/EPA
Noel Gallagher. Foto PETER KLAUNZER/EPA

Drie generaties van britpopmuzikanten roeren zich met nieuwe muziek. Zoals de jaren negentig geheel aan Oasis toebehoorden en The Libertines het vorige decennium domineerden, maken de Palma Violets een goede kans om dé britpopband van nu te worden. Hun single ‘Danger in the club’ is een voorproefje van hun gelijknamige tweede album (verschijnt 1 mei) dat geen concessies doet aan de wilde, ongepolijste sound van een band die liever in kraakpanden speelt dan in concertzalen. Niettemin leent het lo-fi klinkende refrein van ‘Danger in the club’ zich om door festivalgangers meegebruld te worden, zoals Oasis dat voor elkaar kreeg met ‘Wonderwall’.

Nu Liam Gallagher met zijn band Beady Eye de handdoek in de ring heeft gegooid, is het aan broer Noel om zijn plek als elder statesman van de britpop op te eisen. Het tweede album Chasing Yesterday met zijn band High Flying Birds is een verdienstelijke pas op de plaats, waarbij de Birds harder zijn gaan rocken. Zelfs de folky ondertonen van ‘Riverman’ en ‘The girl with the X-ray eyes’ monden uit in Oasis-waardige refreinen. Noel Gallagher heeft niet de snerpende intensiteit van zijn broer, maar heeft wel bewezen dat hij optredens tot een goed einde kon brengen, als broer Liam weer eens furieus van het podium was gelopen. Noel Gallagher speelt eind maart met High Flying Birds in TivoliVredenburg (20/3) in Utrecht en op 20 juni op het Best Kept Secret Festival in Hilvarenbeek.

Ondertussen maken The Libertines zich op voor een nieuw album en optredens met een herboren, cleane Pete Doherty. Bloedbroeder Carl Barat houdt zijn stembanden soepel met gelegenheidsband The Jackals en het album Let It Reign, vol stoere rock. Barats rolmodel is Joe Strummer van The Clash, met wie hij een liefde deelt voor romantisch rock-‘n’-rollsentiment waarin reggae, staccatoritmes en rebelse teksten om voorrang schreeuwen. „We are not afraid of anyone”, daagt Barat jonge honden als Palma Violets uit – die staan te trappelen om zijn plek in te nemen.