Computerchips saai? Nee hoor, ze beheersen je leven

Foto Bloomberg

Het is te ver-van-je-bed, te technisch misschien. Het grote publiek wordt niet snel warm van overnames in de chipindustrie. Onterecht, als je nagaat hoe vaak je op een dag van hun producten gebruikmaakt. Weinig technologieën kom je op zoveel plekken tegen als computerchips.

Zo bezien is de overname die het Eindhovense NXP gisteren aankondigde opeens spectaculair. NXP koopt concurrent Freescale voor 10,6 miljard euro, waardoor de omzet bijna verdubbelt tot 9 miljard.

Met de fusie wil NXP marktleider worden in slimme auto’s en het ‘internet of things’. Lees: in elk apparaat met internetverbinding een NXP-chip. Daarmee is het bedrijf aardig op weg.  Nu al is er op een gemiddelde dag geen ontsnappen aan NXP-chips:

7:00 uur. Wakker worden
Je mobieltje gaat. Daar zit al een chip in, in elk geval als je de nieuwste iPhone 6 of een Chinese telefoon hebt. Op weg naar buiten gris je je tas met portemonnee mee. Nog eens drie NXP-chips: in je bankpas, het rijbewijs en de toegangspas van je werk.

8:15 uur. In de auto
In de smart key waarmee je op afstand de deuren opent zit een chip. In de autoradio. In de motor. Het zijn de auto’s waar de overname van Freescale vooral om is te doen. Na de fusie is NXP de grootste chipleverancier voor de auto-industrie ter wereld, zegt het zelf.

9:15 uur. Op kantoor
NXP maakt technologie voor contactloze smartcards: de toegangspassen die in veel bedrijven en hotels worden gebruikt om te regelen wie er gebouwen in en uit mogen.

12:30 uur. Lunchen op de personeelspas
Met je pas inloggen op de printer doe je met hulp van een NXP-chip. Net als wanneer je een lunch afrekent in de kantine. Het Eindhovense bedrijf is één van de uitvinders van Near Field Communication (NFC), die wordt gebruikt voor zogeheten contactloze betalingen. NXP maakte de betaalchips voor iPhones en voor Googles (geflopte) betaalsysteem Google Wallet.

15:30 uur. Op bezoek bij de dokter
NXP wil geld verdienen aan de groeiende vraag naar gezondheidstechnologie. De eerste stappen zijn gezet. Heb je een gehoorapparaatje, grote kans dat er een NXP-chip bij je oor zit. Heb je een implantaat, dan zit NXP al vrijwel zeker in je oor.

18:30 uur. Thuis in je slimme huis
Televisies met internetverbinding, internetthermostaten en online beveiligingscamera’s: grote kans dat daar een chip van NXP of Freescale in zit. Freescale maakt chips voor de aansturing van vaatwassers, wasmachines en airconditioners.

Meer voorbeelden van The Internet of Things

20:15 uur. Bij het sporten
Even een rondje rennen? NXP en Freescale maken allebei chips voor wearables: horloges, armbandjes en brillen met internet, onder meer voor Samsung. Die gadgets worden nu vooral gebruikt voor het bijhouden van sportprestaties.

23:00 uur. Languit op de bank
Laptop, tv en telefoon uit, met een boek op de bank. Maar zelfs dan ben je niet chipvrij. Bibliotheken stoppen RFID-tags van NXP in hun boeken, warenhuizen in hun producten, fabrikanten in hun dozen om het transport te volgen. En als je naar bed gaat en je doet het licht uit… ja inderdaad, ook in je ledlamp met dimmer zit een chip van NXP.

    • Carola Houtekamer
    • Wouter van Noort