Britse regering tegen deal RWE en oligarch Fridman

Concessies in het Britse deel van de Noordzee zijn nu van oligarch Fridman. Wat als hij op de zwarte lijst komt?

Zou Peter Terium vannacht ontspannen hebben liggen mijmeren over de 5,1 miljard euro die hij gisteren binnenhaalde? Of heeft de baas van de Duitse energiereus RWE onophoudelijk aan de telefoon gehangen? Met zijn juridische adviseurs, met de Russische oligarchMichaïl Fridman en diens investeringsfonds LetterOne, of met wie er maar opneemt bij de Britse overheid?

RWE, waaraan de Nederlander Terium leiding geeft, heeft gisteren formeel de verkoop afgerond van olie- en gastak RWE DEA aan het in Luxemburg gevestigde investeringsfonds LetterOne. De deal van 5,1 miljard werd al een jaar geleden aangekondigd. Inmiddels hebben alle betrokken autoriteiten hun goedkeuring aan de verkoop gegeven, met uitzondering van de Britten. Die begonnen eind vorig jaar bezwaar te maken.

RWE DEA is de olie- en gastak van het verlieslijdende Duitse energiebedrijf. In dit onderdeel zijn belangrijke concessies ondergebracht in Noord-Afrika, maar ook in de Britse en Noorse delen van de Noordzee. De Britten vrezen dat de activiteiten in de Noordzee van DEA – sinds gisteren officieel L1 Energy geheten – getroffen kunnen worden door nieuwe sancties tegen Rusland. Een mogelijke bedreiging voor de werkgelegenheid en voor het milieu. LetterOne is het investeringsfonds van de schatrijke Russische Michaïl Fridman. De oligarch staat nog niet op de zwarte lijst, maar de Britten sluiten niet uit dat dat alsnog gaat gebeuren. Ze willen daarom dat de Noordzee-belangen aan een derde partij verkocht worden, zo liet de Britse minister van Energie afgelopen zaterdag weten in een brief aan LetterOne die hij meteen in de publiciteit liet brengen.

Stichting optuigen

Nederlandse advocaten hadden echter al een constructie bedacht waardoor de olie- en gaswinning op de Noordzee buiten schot zou kunnen blijven. De Financial Times meldde eind januari dat er een Nederlandse stichting – het woord wordt letterlijk gebruikt in de briefwisselingen – zou worden opgetuigd waarin alle Noordzee-belangen van DEA zouden worden ondergebracht. RWE zou zich verplichten de stichting terug te kopen zodra sprake zou zijn van sancties.

Maar de Britten eisen nog hardere garanties. Wat niet kon verhinderen dat de deal gisteren gewoon is afgesloten, hetgeen Terium tot de uitspraak bracht dat „we zelfs in deze moeilijke tijden onze plannen kunnen uitvoeren”.

Om misverstanden te voorkomen dreigde Fridman de Britten gisteren in een brief met gerechtelijke stappen en schadevergoeding als zij blijven dwarsliggen. De zenuwenoorlog is in volle gang.

    • Renée Postma