Vermoorde Nemtsov begraven in Moskou

In Moskou is de begrafenis van de vermoorde oppositiepoliticus Boris Nemtsov aan de gang. Dit weekend liepen al tienduizenden Russen mee in een stoet door Moskou om de doodgeschoten oppositiepoliticus te herdenken.

Een treurende man wacht voor het afscheid van Nemtsov.
Een treurende man wacht voor het afscheid van Nemtsov. Reuters / Maxim Shemetov

In Moskou is vandaag de vermoorde oppositiepoliticus Boris Nemtsov begraven. Duizenden mensen bewezen de criticus van president Poetin een laatste eer. Zondag liepen al tienduizenden Russen mee in een stoet door Moskou om de doodgeschoten oppositiepoliticus te herdenken.

Honderden mensen kwamen bijeen voor het Centrum Sacharov, waar de afscheidsdienst gehouden werd. Dat is een museum voor mensenrechten, vernoemd naar Andrej Sacharov, Russisch atoomgeleerde, dissident en Nobelprijswinnaar. Onder meer oud-premier en Poetin-opponent Mikhail Kasyanov en de ambassadeur van de VN, John Tefft, waren aanwezig. Ook de burgemeester van Riga en de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken waren er.

Maar niet iedereen die de uitvaart wilde bijwonen, kreeg daartoe de gelegenheid. Meerdere Oost-Europese politici, onder wie de voorzitter van de Poolse senaat, kregen geen visum. Ook de Russische oppositieleider Aleksej Navalny moest verstek laten gaan, want hij zit in de gevangenis voor het bijwonen van een demonstratie in weerwil van zijn huisarrest. Navalny had de rechter verzocht om tijdelijke vrijlating, maar kreeg geen goedkeuring.

Nemtsovs lichaam is begraven op de Trojekurovskoje-begraafplaats aan de westrand van de hoofdstad. Daar liggen veel prominente Russen begraven, zoals de vermoorde journaliste Anna Politkovskaja, die zich net als Nemtsov uiterst kritisch opstelde tegenover de macht.

Nemtsov vrijdag doodgeschoten

Nemtsov werd vrijdagavond doodgeschoten toen hij met zijn vriendin op een brug bij het Kremlin liep. Er zijn nog geen verdachten gearresteerd. Sommige oppositie-aanhangers denken dat het Kremlin erachter zat, om de kritiek op Poetin de kop in te drukken. De autoriteiten brachten meerdere verklaringen naar buiten, waaronder provocatie om Poetins imago te bevlekken.

Nemtsov, die gevaarlijk onderzoek deed, is vermoord in een maatschappelijk klimaat dat anders is dan in de eerste jaren van Poetin, schreef onze redacteur Hubert Smeets eerder in NRC Handelsblad (€):

“Het is repressiever geworden en steeds meer door haat verzengd.”

Anderhalf jaar geleden deed Nemtsov onderzoek naar corruptie in de organisatie van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Dat bekend werd dat er sprake was van de duurste spelen aller tijden was mede zijn werk. Binnenkort zou hij een nieuw rapport publiceren, waarin hij zou aantonen dat Rusland direct betrokken is bij de oorlog in Oekraïne.

Andere politieke moorden onder Poetin

Meer tegenstanders van Poetin hebben de afgelopen jaren hun kritische houding met de dood moeten bekopen.

  • 17 april 2003 – Het liberale parlementslid Sergej Joesjenkov wordt doodgeschoten voor zijn woning aan de Vrijheidsstraat in Moskou. Joesjenkov werd gedood op dag dat hij zijn nieuwe partij had geregistreerd met het oog op naderende parlementsverkiezingen.
  • 3 juli 2003 – Onderzoeksjournalist, mensenrechtenactivist en parlementariër Joeri Shchekochikhin, plaatsvervangend hoofdredacteur van de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta, overlijdt na een mysterieuze ziekte in een ziekenhuis in Moskou. Hij deed onderzoek naar corruptie.
  • 9 juli 2004 – Hoofdredacteur Paul Klebnikov van de Russische editie van Forbes Magazine, wordt vanuit een rijdende auto in Moskou doodgeschoten.
  • 7 oktober 2006 – De bekende kritische journalist Anna Politkovskaja, verslaggeefster van Novaja Gazeta, wordt bij de lift naar haar appartement in Moskou doodgeschoten.
  • 23 november 2006 – Voormalig KGB-spion Aleksandr Litvinenko, die politiek asiel had gekregen in het Verenigd Koninkrijk, overlijdt in Londen. Hij deed onderzoek naar de moord op journaliste Anna Politkovskaja en werd vergiftigd tijdens een lunch in een sushibar.
  • 19 januari 2009 – Mensenrechtenadvocaat Stanislav Markelov wordt in het centrum van Moskou doodgeschoten na afloop van een persconferentie. Ook freelance journaliste Anastasia Baboerova, die schreef voor Novaja Gazeta, wordt gedood.

Lees in NRC Handelsblad ‘Nemtsov liet zich niet intimideren’ (€), een profiel van Boris Nemtsov door Hubert Smeets

Lees in NRC Handelsblad ‘Massaal protest in angstklimaat’ (€), een reportage van onze correspondent Steven Derix