Opinie

    • Frits Abrahams

Zorgen in Eindhoven

Een siddering ging door Eindhoven. PSV verloor onverwacht en onverdiend van Ajax. Ze hielden zich tegenover de buitenwereld groot, die Eindhovenaren, maar ik ken ze ’n beetje, ik heb er een aantal in mijn familie en ik weet daarom dat ze zich grote zorgen maken. Het zal toch niet wéér…

Ik proefde die bezorgdheid ook alweer bij coach Cocu, toen hij na afloop zei dat PSV nog altijd een ‘kleine buffer’ heeft. Geen bluffer, deze Cocu, hij noemt een voorsprong van elf punten ‘klein’. Dat zou een coach van Ajax nou nooit zeggen.

Wat ze in Amsterdam te veel hebben, hebben ze in Eindhoven soms te weinig: praatjes; het gevolg van het misplaatste minderwaardigheidsgevoel ten opzichte van de hoofdstad dat je overal ter wereld tegenkomt. Daarom wil ik Eindhoven hier geruststellen: het komt wel goed, dit Ajax is niet sterk genoeg om zo’n achterstand in te lopen.

Wat niet wegneemt, Eindhoven, dat het buitengewoon onhandig was om uitgerekend gisteren van Ajax te verliezen. Bij Ajax kunnen ze slim zijn als ze niet sterk zijn. Ajax versloeg PSV met zijn eigen wapens: voorzichtig voetbal, loerend op de counter. PSV domineerde vrijwel de hele wedstrijd, maar wat koop je ervoor als het niets oplevert?

Voor Ajax zou het een blessing in disguise zijn om nu eens niet landskampioen te worden. Van een vijfde landstitel op rij krijgt daar iedereen meteen kapsones, Cruijff voorop. De Telegraaf zou weer schrijven dat de ‘fluwelen revolutie’ van Cruijff een doorslaand succes is, en directeur Overmars zou alleen nog maar derderangsvoetballers kopen, want waarom zou je veel geld uitgeven als je voor een dubbeltje op de eerste rij kunt zitten?

Nu lijkt Ajax eindelijk wakker te schrikken uit die aangename Cruijff-droom van ‘meedoen met de Europese top’ dankzij de legendarische jeugdopleiding. Coach Frank de Boer zou bedongen hebben dat hij alleen aanblijft als er twee, drie ervaren spelers worden bijgekocht.

Eindhoven, laat dat meteen een waarschuwing zijn voor het nieuwe seizoen! Want daar dreigen jullie je hegemonie alweer te verspelen omdat de twee beste spelers, Depay en Wijnaldum, zullen vertrekken. Hoe moet dat straks in de Nederlandse competitie met een versterkt Ajax, nog gezwegen van de Champions League? Trouwens, mocht Depay onverhoopt blijven, kan iemand hem dan duidelijk maken dat voetbal een sport is die gewoonlijk gespeeld wordt met teams van elf mensen – niet van één? Hij doet alsof hij al de nieuwe Robben is, maar voorlopig is hij nog maar een matige imitator.

Verder zou ik het Eindhovense publiek willen vragen niet allerlei kinderachtigheden van de supporters uit de Randstad over te nemen. Dus geen telefoons gooien naar een jongen van 18 die bij jullie heeft gespeeld, maar inmiddels zijn heil in Amsterdam heeft gezocht. Wees trots dat ze in Amsterdam zo’n Eindhovense ontdekking nodig hadden.

Laat ik zo positief mogelijk afsluiten met de mededeling dat ik PSV – Ajax op onberispelijke wijze kon volgen bij Fox Sports. De vorige keer moest ik klagen over de belabberde beeldkwaliteit voor kijkers die een losse wedstrijd hadden gekocht. Ik schreef er een stukje over en vroeg Fox Sports het betaalde bedrag van 11,95 euro terug te storten. Ze hielden zich muisstil en betaalden natuurlijk niets terug, maar gisteren namen ze beeldtechnisch als het ware revanche op zichzelf. Sport adelt!

    • Frits Abrahams