Ziekte- en liefdesverhaal

Het is de nieuwe lieveling van het DWDD-boekenpanel: de debuutroman Stadium IV van Sander Kollaard. De vrouw van de 65-jarige Barend, Sarie, krijgt een toeval tijdens een proefrit met de nieuwe camper. In het ziekenhuis wordt vastgesteld dat ze uitgezaaide (‘stadium IV’) kanker heeft in hoofd en longen. Deze ziekte- annex liefdesgeschiedenis werkt 160 bladzijden lang toe naar de onvermijdelijke sterfscène. Maar Kollaard weet de geschiedenis behoorlijk koel en afstandelijk te houden. Hij vertelt het verhaal over Barend en Sarie niet chronologisch: tussen de droevige kankerepisoden door vangen we glimpen op van de zomer waarin de twee elkaar leerden kennen. Kollaard laat goed uitkomen dat een ziekte gemakkelijk een wig kan drijven tussen twee mensen, hoeveel ze ook van elkaar houden. Barend is een levenskunstenaar, terwijl Sarie de kunst van het sterven onder de knie probeert te krijgen. De langverwachte sterfscène is heel anders dan verwacht, minder natuurlijk, en ook een stuk minder ontroerend.

    • Janet Luis