Zelfs de concurrent denkt dat PSV kampioen wordt

Niemand bij PSV durft al over een titel te spreken, zeker niet na gisteren. Ondanks een groot overwicht verloor PSV van Ajax (1-3). Maar gezien het spel brengt dat de titel waarschijnlijk niet in gevaar.

Teleurstelling bij PSV-speler Memphis Depay. Zijn ploeg was gisteren beter, maar verloor toch van Ajax. Foto Ed van de Pol/ANP

Zomaar een onschuldige vraag bij binnenkomst in het Philips Stadion: en zijn jullie in blijde verwachting van de titel? De ontvangstdames van PSV vallen even stil. „Jij zegt het’’. Zij niet.

Het diplomatieke antwoord illustreert de voorzichtigheid waarmee in Eindhoven wordt vooruitgekeken naar de eerste landstitel sinds 2008. Met de forse voorsprong op nummer twee Ajax lijkt er weinig meer mis te kunnen gaan. Maar dat willen ze bij PSV niet zo uitspreken. Algemeen directeur Toon Gerbrands verlangt van alle clubmedewerkers dat zij zich op de vlakte houden over dit onderwerp. Het motto: we zijn er nog niet.

Noem het overdreven, maar gisteren werd duidelijk dat Gerbrands er misschien wel verstandig aan doet met deze tijdelijke regel. In de topper met Ajax ging PSV in eigen stadion met 3-1 onderuit, waardoor de voorsprong nu elf punten bedraagt.

Zonder twijfel was de koploper beter, maar het was Ajax dat plots toesloeg aan het slot. Eerst een getoucheerde vrije trap van Lasse Schöne en vervolgens een heerlijke uithaal van de jonge technicus Anwar El Ghazi.

Dat Ajax alsnog met twee doelpunten verschil won, kwam misschien wel door het opportunisme van PSV na de gelijkmaker. Tien minuten voor tijd verloste spits Luuk de Jong een kolkend stadion van een achterstand, waarna PSV meteen op jacht ging naar het winnende doelpunt. Zeker geen verwijtbaar streven, maar mogelijk was een remise zo slecht nog niet geweest.

Een razendsnelle counter

„We hadden misschien wel moeten consolideren na de 1-1”, erkende Georginio Wijnaldum. „Dat was uiteindelijk misschien wel het beste geweest. Het kwam door de adrenaline. We wilden te graag dat doelpunt maken.” De aanvoerder heeft net een bezoek aan het supportershonk gebracht. De fans waren niet ontevreden en vonden dat de spelers meer moesten lachen. „Dat kon ik niet”, zegt Wijnaldum.

Hij was te teleurgesteld na de twee doelpunten die Ajax maakte na anderhalf uur verdedigen. De 1-2 werd gemaakt door Lasse Schöne die zijn vrije trap via het hoofd van invaller Jürgen Locadia in de verre hoek zag belanden. Een ongelukkig moment voor Locadia: kan gebeuren.

Wat volgens PSV-trainer Phillip Cocu niet had mogen gebeuren was de overtreding die eraan voorafging door verdediger Jeffrey Bruma. „Ik vind dat geen slimme overtreding. Zeker niet als Schöne even daarvoor met een vrije trap de lat heeft geraakt.”

In de blessuretijd volgde nog een laatste tegentreffer. In een razendsnelle counter waar PSV het patent op leek te hebben, speelde Ajax zich een weg naar het doel.

Conclusie achteraf: Ajax won de wedstrijd op een wijze die juist kenmerkend is voor het spel van PSV dit seizoen. Afwachten, inzakken en genadeloos counteren. Niet des Ajax, waar ze jeugdspelers inprenten dat resultaat moet voortkomen uit verzorgd offensief combinatiespel.

Maart zit er niet meer in, april wel

Luuk de Jong verbaasde zich erover. „In de tweede helft heeft Ajax niks gecreëerd. Dat verbaasde me, dat ze niet wilden voetballen. Misschien hebben ze wel naar Zenit gekeken. Die schoten ook alle ballen naar voren en bouwden weinig op.”

Verschil is wel dat Zenit Sint-Petersburg duidelijk de betere partij was toen PSV donderdag uit de Europa League werd geknikkerd. Ajax was dat niet, zo vond ook trainer Frank de Boer: „De zege was onverdiend. We zijn achteruit gaan lopen en verdedigen is een slechte raadgever. We hadden een paar geluksuitvallen, maar de tweede helft was verder heel pover.”

De trainer was dan ook duidelijk: Ajax hoeft niet te denken dat het nog kans maakt op de vijfde landstitel op rij. „Als ik PSV zie, denk ik niet dat zij nog veel punten gaan laten liggen.”

Die kans lijkt ook bijzonder klein. PSV is dit seizoen veruit de sterkste. Na het verlies van Ajax zit kampioen worden in maart er niet meer in, maar in april moet directeur Gerbrands zijn regel wel kunnen schrappen. Dan mag er eindelijk gejubeld worden. Ook door de ontvangstdames.

    • Fabian van der Poll