Zaak Decembermoorden in Suriname weer jaar uitgesteld

De Surinaamse president Desi Bouterse ANP / Edward Troon

De behandeling van de zaak van de Decembermoorden in Suriname is vandaag opnieuw een jaar uitgesteld. Dat heeft de krijgsraad laten weten, meldt persdienst ANP. Onder meer de huidige president Desi Bouterse is verdachte in het proces.

De zaak werd al in mei 2012 geschort voor alle verdachten. Het Surinaamse parlement nam een amnestiewet aan, waardoor de verachten van de moord op vijftien intellectuelen in 1982 vrijuit gingen. Pas als het grondwettelijk hof een uitspraak doet of de wet in strijd is met de grondwet kan de krijgsraad verder gaan met het proces.

Nu zit de zaak strafrechtelijk voor een jaar in een impasse. Maar advocaat Hugo Essed, die de nabestaanden bijstaat, houdt rekening met een wending voor die tijd:

“Als er bij de verkiezingen op 25 mei een andere regering komt, kan die de amnestiewet intrekken. Ook zou het kunnen dat het constitutioneel hof, dat in oprichting is, aan het werk gaat en een uitspraak doet over de schorsing.”

Verdachte Edgar Ritfeld ging vorig jaar januari met succes tegen de schorsing van de zaak in beroep. Hij wilde geen amnestie, maar vrijspraak om zijn naam te zuiveren. Zijn beroep werd toegekend, maar desondanks besliste de krijgsraad vandaag dat Ritfelds proces niet los gezien kan worden van de zaak van de andere verdachten, waarna opnieuw werd geschorst.

    • Casper van der Veen