Mogelijk meerdere dealers

De kans bestaat dat er meerdere Amsterdamse dealers zijn die witte heroïne op straat hebben verkocht als cocaïne. Vrijdag gaf de politie beelden vrij van een van de mogelijke daders. De dealer zou vorige week witte heroïne hebben verkocht aan drie Deense toeristen van 21, 22 en 24 jaar. De mannen raakten woensdagavond onwel op straat en werden naar het ziekenhuis gebracht. Het is de eerste keer sinds 25 november dat toeristen onwel zijn geworden na het snuiven van witte heroïne. Sinds eind oktober vorig jaar zijn er drie toeristen gestorven. Twintig anderen belandden in het ziekenhuis. De slachtoffers gaven vorig jaar uiteenlopende kenmerken over de dealer. De politie had een donkere man met dreadlocks in het vizier, de man op de camerabeelden voldoet waarschijnlijk niet aan dat profiel. De slachtoffers, vaak jonge ‘thrillseekers’ die een spannend weekend in Amsterdam willen beleven dachten dat ze cocaïne hadden gekocht, maar snoven witte heroïne, een drug die gespoten dient te worden. Bij het snuiven van een te grote hoeveelheid witte heroïne gaat je hart langzamer kloppen en kun je een ademstilstand krijgen. De motieven van de dader(s) zijn nog steeds onduidelijk. De situatie is uitzonderlijk, omdat de straatprijs van witte heroïne twee keer zo hoog kan zijn als die van cocaïne. Een scenario van de politie is dat de dealer zelf niet weet wat hij verkoopt. Om toeristen te waarschuwen plaatste de gemeente eerder wekenlang 35 matrixborden in de stad. Die staan nu weer op minimaal tien locaties. Ook worden hostels gewaarschuwd en wordt er geflyerd.

    • Maral Noshad Sharifi