Cavendish compenseert ‘jeugdzondes’ van zijn ploeggenoten

En zo kwam het openingsweekeinde van het Vlaamse wielerseizoen toch nog een beetje goed, voor het bolwerk van Etixx-Quickstep van manager Patrick Lefevere. Mark Cavendish won gisteren Kuurne-Brussel-Kuurne door in de eindsprint van een grote groep af te rekenen met de Noor Alexander Kristoff. Maar of zijn zege het debacle van een dag eerder in de Omloop Het Nieuwsblad geheel compenseerde?

„Nee, ik heb niet zo goed geslapen als anders”, gaf Tom Boonen gisterochtend bij de start in Kuurne toe. De kopman van Vlaamse miljoenenploeg reed zaterdag in de finale met ploeggenoten Niki Terpstra en Stijn Vandenbergh in een kopgroep van vier. Met z’n drieën hoefden ze ‘slechts’ af te rekenen met één tegenstander: Ian Stannard, de Britse winnaar van vorig jaar. Gewonnen koers?

Boonen, die als enige van de Vlaamse kasseienkoersen nog nooit won, viel aan. Stannard reageerde attent, net als even later op een poging van Vandenbergh. De volgende demarrage kwam van Terpstra en leek beslissend. Tot uitgerekend ploeggenoot Vandenbergh zich op kop zette in de achtervolging. De sterke Stannard sprong achter hem vandaan naar Terpstra toe en versloeg hem na een lange sprint.

„Ik denk dat we een beetje worden uitgelachen nu”, zei Terpstra na afloop bij de NOS. De Nederlander zelf was in de ogen van Boonen hoofdschuldige. „Probleem was dat we alle drie wilden winnen”, analyseerde hij een dag later in Kuurne. „We moesten gewoon sprinten en met vier naar de meet gaan, maar Niki Terpstra besliste om aan te vallen.”

Ploegleider Wilfried Peeters nam de schuld op zich. „Ik had duidelijker moeten zijn en moeten zeggen dat we voor Boonen moesten gaan in de sprint. Maar we hebben het in de bus als volwassenen uitgepraat en moeten leren uit deze fouten die zelfs op jeugdzondes leken. Zoiets mag gewoon nooit meer gebeuren.”