Historische overwinning Hirscher op reuzenslalom

Marcel Hirscher heeft op de reuzenslalom in Garmisch-Partenkirchen een historische overwinning bijgeschreven op zijn conduitestaat. De Oostenrijkse skiër wordt nu definitief in één rijtje genoemd met Ingemar Stenmark. Deze legendarische Zweed zegevierde in het seizoen 1978-1979 op dezelfde discipline een keer met 4,06 seconden voorsprong. Hirscher zit sinds zondag met 3,28 in zijn spoor.

De overmacht van het Oostenrijkse idool met Nederlandse moeder was dit seizoen op de reuzenslalom al eerder duidelijk, maar nog nooit zo groot als in de Zuid-Duitse wintersportplaats. Felix Neureuther, die een thuiswedstrijd speelde, en landgenoot Benjamin Raich konden op de piste niet in zijn schaduw staan maar flankeerden hem bij de huldiging.

Hirscher verstevigde zijn leidende positie in de algemene wereldbeker. De voorsprong op de Noor Kjetil Jansrud is nu 188 punten. Vorige maand miste Hirscher een hoge klassering bij de wereldkampioenschappen, nadat hij in de tweede run een poortje miste.

De vrouwen waren in Bulgarije vooral gedoemd te wachten. De hardnekkige mist in Bansko verhinderde ook zaterdag dat een super-G kon worden voltooid. Dertien skiesters gingen naar beneden, maar al snel bleek de veiligheid danig in het geding. „Een regelrecht lachertje”, omschreef de Amerikaanse Lindsey Vonn het chaotische weekeinde. (ANP)