VN: meer dan 6.000 doden bij conflict Oost-Oekraïne

Een Oekraïense tank is onderweg van Artyomovsk naar Debaltseve. Foto EPA/Anastasia Vlasova

Er zijn tot nu toe meer dan 6.000 burgers en militairen omgekomen bij het conflict in het oosten van Oekraïne. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Ra’ad Al Hussein, vanochtend gezegd bij de presentatie van een nieuw rapport over de situatie in Oost-Oekraïne. Bijna 15.000 mensen raakten gewond.

Volgen Al Hussein zijn vrouwen, kinderen, ouderen en andere kwetsbare groepen “in het bijzonder getroffen”. Er zijn volgens het rapport een miljoen mensen op de vlucht geslagen. Het is het negende rapport dat de VN uitbrengt over de mensenrechtensituatie in Oekraïne sinds 1 december 2014. Volgens het rapport stromen er nog steeds soldaten, onder andere uit Rusland, en zware wapens de gebieden in die worden gecontroleerd door de separatisten.

In het akkoord dat de regeringsleiders van Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland drie weken geleden in Minsk sloten is een van de voorwaarden dat beide partijen alle zware wapens terugtrekken. Daarnaast geldt er sinds 15 februari een staakt-het-vuren, maar dat is inmiddels door beide kampen meerdere keren verbroken.

    • Sam de Voogt