Vis, vlees en fruit razend populair in Chinese webwinkel

China and Japan. Maps from NASA imagery Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Verlekkerd schrijft de Financial Times over een nieuwe race onder online warenhuizen. Alibaba en JD.com tekenen in hoog tempo contracten met voedingsproducenten en groothandels. Het is de volgende stap in e-commerce.

Lang stonden de websites Taobao en JD.com bekend als plek om goedkope elektronica aan te schaffen. Maar de Chinese consument heeft steeds meer behoefte aan Mexicaanse avocado’s en Schotse makreel. De online verkoop van verse etenswaren via JD.com steeg met meer dan 300 procent, voorafgaand aan Chinees Nieuwjaar.

Het gaat om allerhande vlees, vis, fruit, melk- en graanproducten. Klant Lilian Wu is enthousiast. De uit Nieuw Zeeland geïmporteerde kiwi’s die ze aanschafte zijn goedkoper dan die bij haar eigen supermarkt.

Dit soort dingen zitten in China vol met toevoegingen.

Maar het is niet alleen voedselveiligheid die Chinezen aanmoedigt om hun maaltijden online te kopen. Het is ook prestige. Frank Lavin is directeur van Export Now, dat westerse bedrijven helpt om hun producten in China online te verkopen. Hij heeft de online verkoop van etenswaren het afgelopen jaar een vlucht zien nemen, vertelt hij in de Financial Times. “Als je een kilo kersen uit Chili koopt dan vertel je je collega’s erover. Het is een leuk experiment.”

Renteverlaging zwengelt Chinese economie aan - of toch niet?

De Chinese Volksbank heeft de financiële markt even opgeschud door de rente te verlagen, van 2,75 naar 2,50 procent. Nu de leenrente een kwart procentpunt lager is, zouden de Chinezen aan het winkelen moeten slaan.

Maar wat doet dat nou helemaal: een kwart procentpunt? Niet veel, zegt Ric Spooner, hoofd marktanalist bij CMC Markets in Sydney in de South China Morning Post.

Op een bepaalde manier is de renteverlaging een technisch antwoord op de lagere inflatie, die het lenen van geld in China toch al duurder maakte.

Economen zoals Spooner suggereren dat de renteverlaging een antwoord is op de sterke dollar en de lage inflatie in China zelf.

Maar door de renteverlaging laat de Chinese overheid vooral zien dat ze de economische situatie ‘agressiever’ willen aanpakken, stelt de China Daily. Het doel is om de industrie een impuls te geven en zo de werkgelegenheid en economische groei te stimuleren.

Volgens Lian Ping, hoofdeconoom bij de Bank of Communications, is het ‘vasthouden van groei de belangrijkste taak voor de Chinese leiders’. En die groei dreigt in het eerste kwartaal van 2015 af te nemen tot onder de 7 procent, zo toont een recent rapport maar weer eens aan.

Geen snoertje nodig voor nieuwe Samsung telefoon

Weer eens geen oplader bij je om je telefoon op te laden? Met de nieuwe Galaxy S3 hoeft dat geen probleem meer te zijn. Die kun je namelijk wireless opladen. Het moet een ‘doorbraak’ worden voor Samsung, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Samsung presenteert de nieuwe telefoon tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het apparaat is gemaakt van glas en metaal, in plaats van plastic. Opladen gebeurt via een soort tablet, en dat gaat snel ook. Samsung beweert dat tien minuten opladen goed is voor vier uur gebruik. Voor wie het niet vertrouwt: er zit ook gewoon een snoertje bij.

Op de nieuwe telefoon staat ook een betalingssysteem dat verder zou reiken dan bijvoorbeeld Apple Pay of Google Wallet. Hoewel de laatste cijfers niet openbaar gemaakt zijn, is bekend dat Samsung in een nek-aan-nek racet met Apple en zelfs het Chinese Xiaomi. Volgens Yonhap is met deze innovaties een nieuwe fase in die race aangebroken.

    • Eefje Rammeloo