Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Vergoedingsregeling voor chroom-6-zieken opgetuigd door Defensie

Een in camouflagekleuren gespoten patrouillevoertuig voor de ISAF-operatie in de Afghaanse provincie Uruzgan.
Een in camouflagekleuren gespoten patrouillevoertuig voor de ISAF-operatie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Foto: ANP Rick Nederstigt

Zieke medewerkers van Defensie die hebben gewerkt met het kankerverwekkende chroom-6 kunnen een voorschot krijgen op een schadevergoeding. De vakbonden hebben hierover een deal gesloten met het ministerie, bevestigt een woordvoerder van Defensie.

Omdat de belanghebbenden nog niet geïnformeerd zijn over de overeenkomst, wil het ministerie verder nog geen details geven. Vakbond VBM geeft op de website echter een uitgebreid overzicht:

  • Categorie 1 (longkanker en/of neuskanker): 15.000 euro
  • Categorie 2 (een aantal huidziektes en -allergieën): 5.000 euro
  • Categorie 3 (maagkanker en nieraandoeningen, of chronische longziektes): 7.500 euro
  • Categorie 4 (immunologische aandoeningen (zoals auto-immuunziektes): 3.000 euro

De vergoedingen gelden voor mensen die meer dan twaalf maanden met chroom-6 hebben gewerkt. Ook als iemand overleden is, kunnen nabestaanden aanspraak maken op een vergoeding.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) had in november al toegezegd (€) om een voorlopige regeling op te tuigen. De regeling is voorlopig omdat het onderzoek naar de verf nog loopt. Als later blijkt dat iemands ziekte niet is veroorzaakt door werken met chroom-6, dan hoeft het geld echter niet te worden terugbetaald.

Chroom-6 is een stof in de verf en lak waarvan tanks en gevechtsvliegtuigen in een aantal werkplaatsen van Defensie worden voorzien. In november liet Hennis weten dat 900 medewerkers en oud-medewerkers die hebben gewerkt met het kankerverwekkende chroom-6 of de camouflageverf CARC (met daarin chroom-6) zich hebben laten registreren bij een meldpunt. Ongeveer een op de vijf heeft medische klachten.