Van Praag presenteert FIFA-campagne. Dit zijn de speerpunten

Hij is begonnen aan wat velen een bij voorbaat een onmogelijke missie noemen, maar dat betekent niet dat KNVB-voorzitter Michael van Praag geen campagne gaat voeren voor zijn FIFA-kandidatuur in de strijd met de schier onverslaanbare Zwitser Sepp Blatter. Vandaag presenteerde hij zijn plannen.

Michael van Praag tijdens de persconferentie nadat hij bekendmaakt dat hij zich kandidaat stelt voor het FIFA-voorzitterschap. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Hij is begonnen aan wat velen een bij voorbaat onmogelijke missie (€) noemen, maar dat betekent niet dat KNVB-voorzitter Michael van Praag geen campagne gaat voeren voor zijn FIFA-kandidatuur in de strijd met de schier onverslaanbare Zwitser Sepp Blatter. Vandaag presenteerde Van Praag zijn plannen.

Wat Van Praag wil

 • De FIFA moet “gewoon” “normaal” gaan doen, vindt van Praag. Er moet een einde gemaakt worden aan de “stroom aan negatieve berichten” over “weggemoffelde rapporten” en “aanhoudende verhalen” over de toewijzing van WK’s. “Dat is niet mijn voetbalbond, dat is niet de manier waarop ik de sport waaraan ik zoveel te danken heb, afgebeeld wil zien.”
 • Van Praag wil dat meer landen toegang kunnen krijgen tot de grote eindtoernooien. Zo wil hij dat er 40 landen kunnen meedoen aan het WK. Nu zijn dat er 32. Er komt een gegarandeerde plek voor de huidige wereldkampioen en per confederatie mag er een extra land meedoen.
 • Van Praag wil een mondiale trainersacademie, een investering in het opleiden van jeugdtrainers. Ook moet er een academie voor scheidsrechters komen “die de wereldstandaard moet verhogen”.
 • Van Praag pleit voor het beschikbaar stellen van moderne technieken als de video-assistent. Deze week stelde de International Football Association Board (IFAB) de plannen daarvoor nog uit, waardoor er in Nederland in ieder geval komend seizoen nog geen gebruik zal worden gemaakt van videobeelden. De KNVB is al langer voorstander van videobeelden.
 • De persconferentie van Van Praag in januari:

 • Van Praag wil regionale FIFA-ambassades in het leven roepen. Op elk continent moet minimaal één ondersteuningscentrum komen, waar kennis in samenwerking met de confederaties gedeeld kan worden. “Die kennis is nodig om als sport verder te kunnen groeien”. Daar moeten experts werken die jarenlange ervaring hebben in het voetbal, “maar nog altijd openstaan voor nieuwe ideeën”.
 • Meer geld beschikbaar stellen aan de verschillende voetbalbonden, een miljoen dollar per jaar in plaats van de 250.000 dollar die ze nu krijgen. WK-deelnemers en deelnemers aan de Confederations Cup, het toernooi dat het jaar voor het WK in het land dat dat organiseert wordt gehouden en waar de kampioenen van elke confederatie aan meedoen, moeten meer geld krijgen. De organisatiekosten per deelnemer moeten omlaag.
 • Van Praag wil meer transparantie. Het omstreden FIFA-rapport over de FIFA, gemaakt naar aanleiding van de controversiële WK-toewijzingen aan Rusland (2018) en Qatar (2022), moet meteen openbaargemaakt worden. Iedereen mag bovendien de hoogte van Van Praags vergoeding weten en inzicht hebben in de financiën van de FIFA. Besluiten moeten na elke belangrijke vergadering “in alle openbaarheid” bekendgemaakt en toegelicht worden.
 • Van Praag wil vier jaar de FIFA zichzelf laten bewijzen, daarna mag iemand die jonger is dan hij - Van Praag is 67 - het van hem overnemen.

Wat gaat de campagne kosten?

Van Praag mag voor bijna 400.000 euro campagne gaan voeren van de KNVB, besloot de bond vandaag op de ledenvergadering. Dat bedrag wordt eerlijk gedeeld tussen de sectie betaald voetbal en de sectie amateurvoetbal. De amateurs probeerden eerst minder bij te dragen, vooral omdat ze de laatste jaren juist flink hebben moeten bezuinigen.

Aan campagne en communicatie denkt Van Praag 225.000 euro uit te geven, zijn reisbudget bedraagt 132.750 euro. Hij heeft daarnaast 36.788 euro ingecalculeerd voor onvoorziene uitgaven.

De kandidatuur

Van Praag kondigde in januari zijn kandidatuur aan, min of meer omdat niemand anders van enige geloofwaardigheid bij de UEFA dat deed. Blatter had toen net nog in een interview met CNN de UEFA uitgedaagd met een serieuze kandidaat te komen. Van Praags kandidatuur kwam niet als een verrassing. Van hem is bekend dat hij de huidige gang van zaken bij de FIFA verre van goed vindt. Vorig jaar zomer, in de aanloop naar het WK in Brazilië, haalde hij in het bijzijn van Blatter uit: hij is te veel het gezicht geworden van alle negatieve associaties die de FIFA oproept”. Die opmerking viel bij Blatter verkeerd.

Van Praag heeft wel een bijna onmogelijke taak. Blatter, die opgaat voor zijn vijfde termijn als FIFA-voorzitter, lijkt al zo goed als zeker de steun te hebben van de voetbalbonden in Azië en Afrika en ook Oceanië steunde de kandidatuur al. Dat zou Blatter al een meerderheid geven. Frank van Eekeren, onderzoeker op het gebied van sportbestuur aan de Universiteit van Utrecht, zei in NRC Handelsblad eind januari (€) dat er misschien toch nog een manier is het blok Blatter-stemmers te doorbreken:

Ten eerste moet de Europese voetbalfederatie UEFA (met 54 bonden) unaniem achter de Amsterdammer gaan staan, zegt Van Eekeren. „Zo krijg je een serieuze oppositierol. Dan moet hij om zich heen gaan kijken, misschien moet hij een alliantie aangaan met de Jordaanse prins en uiteindelijk kijken wie daar het beste uitkomt.” Via het winner takes it all-principe: degene die van de uitdagers het hoogste scoort zou alle stemmen moeten krijgen.

Van Praag moet niet onderschat worden:

Hij heeft in diverse ontwikkelingslanden een goede reputatie opgebouwd met het programma World Coaches van de KNVB, waarbij voetbalcoaches worden opgeleid. En als UEFA-bestuurslid heeft hij een groot netwerk. Van Eekeren: „Maar hij zal het op een nette manier willen doen. Dat gaat hem stemmen kosten.”

Op 29 mei wordt de nieuwe FIFA-voorzitter gekozen.

Lees ook in nrc.next: Als Van Praag het wordt, moet hij dit gaan oplossen.(€)

  • Frank Huiskamp