UEFA klaagt Feyenoord aan voor racistisch gedrag fans

De wedstrijd wordt enige tijd stilgelegd omdat Feyenoordfans een opblaasbare banaan op het veld gooien. ANP / Olaf Kraak

De UEFA heeft Feyenoord aangeklaagd voor racistisch gedrag van fans. Die gooiden tijdens een gespannen match tegen AS Roma een opblaasbare banaan op het veld. Dat heeft de voetbalunie vandaag laten weten, meldt persbureau AP.

De wedstrijd werd donderdag twee keer kort stilgelegd, één keer omdat de banaan werd gesmeten. Voorafgaand aan de pot werden tientallen mensen opgepakt uit angst voor rellen en vandalisme. Bij de wedstrijd in Rome beschadigden Feyenoordfans een eeuwenoude fontein in het centrum.

Ook is Roma-speler Adem Ljajic vandaag aangeklaagd voor het “provoceren van toeschouwers” toen hij de openingstreffer van het Italiaanse team vierde. Feyenoord-coach Fred Rutten ontkent dat er racistische incidenten hebben plaatsgevonden tijdens de wedstrijd:

“Er wordt zo’n ophef over gemaakt, maar ik zie het niet op die manier. We hebben verschillende nationaliteiten in ons team. Het is onzin. Er wordt te veel achter gezocht”.

Volgens de UEFA kan Feyenoord sancties tegemoet zien voor racistisch gedrag van fans, het gooien van vuurwerk en andere voorwerpen en vanwege de “ontoereikende organisatie” van de club in de Kuip. Op 19 maart wordt duidelijk gemaakt wat de strafmaatregelen zijn. Eerder dit seizoen kreeg de Rotterdamse club een boete van 15.000 euro voor soortgelijke incidenten.

    • Casper van der Veen